Ortadoğu

Ordu banliyölerde kontrol sağladı

Suriye'de hükümete bağlı birlikler Özgür Suriye Ordusu'nun ele geçirdiği kırsallarda yeniden üstünlük kazandı.

Haberin Öne Çıkanları

Büyük operasyon

64 kişi öldü

ÖSO geri çekildi

Aktivist grup Yerel Koordinasyon Komiteleri’ne göre ülkede pazar günü üçü çocuk 64 kişi hayatını kaybetti. [Reuters]

suriye’de ordu birlikleri başkent şam’ın banliyö bölgelerini kapsayan geniş operasyonunda daha önce isyancıların kontrolüne giren bölgelerde yeniden üstünlük sağladı. kent merkezine 10 kilometre uzaklıktaki el gohuta ve zamalka mahalleleri başta olmak üzere, ağır silahların kullanıldığı operasyona çok sayıda tank ve asker katıldı.

al jazeera’ye açıklama yapan bri aktivist suriye muhalefetinin silahlı kanadı özgür suriye ordusu’nun (öso) taktik gereği geri çekildiğini belirtti. rejim güçlerinin banliyöleri ele geçirdiğini söyleyen aktivist ordunun ev ev dolaşarak çok sayıda kişiyi tutukladığını ifade etti. öso sözcülerinden biri de açıklamayı doğruladı.

suriye insan hakları gözlemevi suriye’deki şiddet eylemlerinin pazar bilançosunun 26’sı sivil 66 kişi olduğunu belirtti.  gözlemevi ayrıca çatışmalarda 9 öso askerinin, 26 nizami ordu mensubunun ve beş  güvenlik unsurunun öldürüldüğünü kaydetti. 

suriye resmi haber ajansı sana şam kırsalında otobüse yerleştirilen patlayıcının patlaması sonucu ikisi subay altı suriye askerinin öldüğünü ve altısının yaralandığını belirtti. 

özgür suriye ordusundan binbaşı mahir en naimi, türkiye’den fransız haber ajansı afp’ye yaptığı açıklamada öso gruplarından gelen bilgi ve raporların başkente sekiz kilometre mesafede çatışmaların yaşandığına işaret ettiğini, çatışmaların şam’a yaklaştığını gösterdiğini belirtti.

boru hattına sabotaj

suriye'nin resmi haber ajansı sana, 'terörist bir grubun' başkent şam ile ülkenin kıyı kesimi arasında gaz taşınan bir boru hattını havaya uçurduğunu duyurdu.

saldırıyı bildiren hükümet yanlısı dünya televizyonu da, patlamanın lübnan sınırı yakınlarındaki tel kaleh bölgesinde meydana geldiğini bildirdi. dünya televizyonu'na göre patlama, yaklaşık 460 bin metreküp gazın sızmasına neden oldu.

devlet başkanı beşar esad'a karşı silahlı isyanın sürdüğü ve güvenlik güçlerinin protesto gösterilerini bastırmaya çalıştığı suriye'de, boru hatlarına yönelik saldırılar nedeniyle gaz sıkıntısı baş göstermişti.

arap birliği kararından sonra
 
suriye ordusunu bu operasyona arap birliği’nin ülkedeki gözlemcilerin faaliyetlerini durdurma kararı almasının ardından başladı. arap birliği, suriye’deki şiddet olaylarından son günlerde yüzlerce kişinin hayatın kaybetmesini ve güvenlik ortamının zayıflaması gerekçe göstererek cumartesi günü gözlemcilerin ülkedeki çalışmalarını askıya alma kararı vermişti. 
 
örgütün bu kararı suriye’deki isyanın başından beri şam hükümetinden yana olan rusya’nın tarafından tepkisine neden olmuş, dışişleri bakanı sergei lavrov, bu durumu ‘sorumsuzluk’ olarak değerlendirmişti.
 
karar şam yönetiminin de eleştirilerine neden olmuş, suriye televizyonunda cumartesi günü yayınlanan açıklamada “suriye, arap birliği’nin gözlemci heyetinin görev süresini önce bir ay uzatmayı talep edip sonra çalışmalarını durdurma kararı almasından dolayı üzgün ve şaşkındır” ifadelerine yer verilmişti. 
 
açıklamada ayrıca arap birliği’nin bu kararının arkasında, birleşmiş milletler (bm) güvenlik konseyi’ni etkilemek ve ülkeye yabancı müdahale için baskı yapma amacının olduğu belirtilmişti.
 
suriye’de aralık ayında göreve başlayan 165 gözlemcinin ülkeye girişine suriye devlet başkanı beşar esad’ın uzun müzakerelerin ardından arap birliği’nin hazırladığı barış planını imzalamayı kabul etmesiyle izin verilmişti.
 
orta doğu ve kuzey afrika ülkelerini yoğun olarak etkileyen ‘arap baharı’ hareketi, geçtiğimiz mart ayında suriye’ye de sıçramıştı. yaklaşık 20 milyon kişinin yaşadığı ülkede düzenlenmeye başlayan demokratik reform gösterileri, ordunun sert müdahalesiyle karşılaşmıştı.
 
bm, arap birliği, avrupa birliği (ab) ve birçok ülke, suriye yönetimine defalarca ülkedeki şiddeti durdurması ve demokratik reform yapması çağrısında bulunmuştu. suriyeli yetkililer ise ‘silahlı terörist grupların’, saldırılarında şu ana kadar 2000’den fazla polis ve askerin öldüğünü iddia ediyor. bm ise mart ayından bu yana ordunun müdahalesinde hayatını kaybedenlerin sayısının 6 bine yaklaştığını belirtiyor.
 
suriye hükümeti 2012 içinde genel seçimlere ek olarak, demokratik reformlar çerçevesinde hazırlanan anayasanın önümüzdeki günlerde referanduma sunulacağı sözünü vermişti. 
 
kaynak: al jazeera ve ajanslar
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;