Ortadoğu

Şam'dan 'sınırlı değerlendirme' izni

BM Genel Sekreter Yardımcısı Valerie Amos, Suriye'nin ülkedeki durumu incelemelerine kısıtlı koşullarda onay verdiğini söyledi.

Konular: Suriye

Haberin Öne Çıkanları

Davutoğlu'yla görüştü

'Engel çıkarmayın' çağrısı

Suriye zaman istedi

Amos, Suriye’ye ziyareti sırasında tanık olduğu tabloyu 'sarsıcı' olarak değerlendirdi. [Reuters]

bm genel sekreteri ban ki-moon'un insani işlerden sorumlu yardımcısı valerie amos, suriye hükümetinin, kendilerine bağlı birimlerin ülkede 'sınırlı bir değerlendirme' yapmalarınına izin verdiğini açıkladı. amos, bm birimlerinin hangi koşullarda değerlendirme yapacakları hakkında ise bilgi vermedi. 

suriye hükümetine çatışmalardan en çok etkilenen yerlere yardımların engellenmemesi çağrısı yaptıklarını belirten amos, şam yönetiminin ise bu noktada daha fazla zamana ihtiyacı olduğunu bildirdiğini aktardı. 

amos bu açıklamaları, ankara'da türkiye dışişleri bakanı ahmet davutoğlu ile görüşmesi sonrası düzenlediği basın toplantısında yaptı. 

daha önce de sınır kenti hatay'da suriye'den kaçanların kaldığı kampı ziyaret eden amos, suriye gezisi sırasında tanık olduğu görüntülerin ise 'sarsıcı' olduğunu söyledi. 

amos çarşamba günü, suriye kızılayı'ndan bir ekiple birlikte, bir haftadır kimsenin sokulmadığı hums kentinin bab-ı amr semtine girmişti.

bm’ye göre suriye'de yaklaşık 1,5 milyon kişi gıda yardımına ihtiyaç duyuyor. örgüt ise ülkede bir buçuk milyon kişiye 90 gün yetecek gıda yardımına hazırlanıyor.

son gelişmeler sonrası bm insani işler koordinasyon ofisi'nde 60 ülkeden diplomatın katılımıyla yapılan toplantıda suriye'ye; gıda maddesi, ilaç ve bebek mamasından oluşan 100 milyon dolarlık yardım yapılmasına karar verildi.

muhaliflerden annan'a ret

öte yandan bm ve arap birliği’nin suriye özel temsilcisi kofi annan’ın, ‘diplomatik çözüm’ talebi şam rejimine karşı direnen muhalifler tarafından reddedildi.

aktivistler, annan’ın diplomasiye yaptığı vurgunun, suriye hükümetinin muhalifler üzerindeki baskısını görmezden gelmek anlamı taşıdığını ifade ediyor.

muhaliflere göre, aylardır süren saldırılar ve tutuklamalar, ülkede diyalog zeminini tamamen ortadan kaldırmış durumda.

kofı annan ise temaslarda bulunmak üzere cumartesi akşamı suriye'nin başkenti şam'a gidecek. 

'kürt intifadası'na vefa'

bu arada suriye'de muhalif hareket de gösterilerini sürdürüyor. muhalifler cuma günü 'kürt intifadası'na vefa' sloganıyla sokaklara çıktı. en büyük gösteri ise türkiye sınırındaki kamışlı'da yapıldı.

göstericiler, suriye muhalefetinin bayrağı ile irak bölgesel kürt yönetimi’ni temsil eden bayraklar taşıdı.

muhalifler, ayaklanmanın başından beri nisbeten sessiz kalan başkent şam ve halep'in dış mahallerinde de, kürtlere teşekkür gösterileri düzenledi.

direnişin sembol kenti hums ise yine bombaların hedefi oldu. muhaliflerin yaptığı açıklamalara göre, gün içinde ülke genelinde ölenlerin sayısı 38'e ulaştı.

aktivistler türkiye sınırındaki idlib kentinin de perşembe gününden bu yana yoğun kuşatma altında olduğunu belirtiyor. tanklar ve ağır silahlı askerler eyaletin cebel ez zaviye bölgesinde konuşlanmış durumda.

muhalif suriye devrim genel komisyonu üyesi milad fadıl, fransız haber ajansı afp’ye yaptığı açıklamada hükümet birliklerinin camilerden yaptıkları anonsla özgür suriye ordusu’ndan silahlarını bırakarak teslim olmalarını istediğini söylemişti.

fadıl ayrıca perşembe günü cebel ez zaviye’de isyancılara yardım eden yerel halkı cezalandırmak için beş evin yakıldığını ve bir kişinin idam edildiğini aktarmıştı.

komutanlar türkiye'de

öte yandan suriye'de devam eden şiddet olaylarından kaçan bazı yüksek rütbeli askerler türkiye’ye geldi.

suriye ordusunda görevli iki general, bir albay ve iki astsubay, hatay'ın reyhanlı ilçesine bağlı kavalcık köyü yakınlarından sınırı geçerek türkiye'ye ulaştı.

sınırdan geçen subaylar, jandarma tarafından, reyhanlı yakınındaki cilvegözü hac konaklama tesisleri'ndeki çadırkente götürüldü. reyhanlı'nın kavalcık, bükülmez ve kuşaklı köyleri sınır bölgelerinden 229 suriyeli de hatay’a geçiş yaptı.

suriye ordusundaki çözülme de sürüyor. rejime bağlı dört tuğgeneral daha muhaliflere katıldı. böylece muhalif saflara katılan tuğgenerallerin sayısı yediye çıktı.

orta doğu ve kuzey afrika ülkelerini yoğun olarak etkileyen ‘arap baharı’ hareketi, geçtiğimiz mart ayında suriye’ye de sıçramıştı. yaklaşık 20 milyon kişinin yaşadığı ülkede düzenlenmeye başlayan demokratik reform gösterileri, ordunun sert müdahalesiyle karşılaşmıştı.

bm, arap birliği, ab ve birçok ülke, suriye yönetimine defalarca ülkedeki şiddeti durdurması ve demokratik reform yapması çağrısında bulunmuştu. bm ülkede çıkan çatışmalarda şu ana kadar en az 7500 kişinin hayatını kaybettiğini belirtiyor. muhalif gruplar ise, bu sayının daha yüksek olduğunu yönünde görüş bildiriyor.

bunun karşılığında suriyeli yetkililer, ‘silahlı terörist grupların’ saldırılarında şu ana kadar iki binden fazla polis ve askerin öldüğünü iddia ediyor.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;