Ortadoğu
Suriyeli komutanlar Türkiye'de
Aralarında generallerin de olduğu ordu mensupları ve çatışma bölgelerinden kaçan 229 sivil Hatay sınırından giriş yaptı.
Haberin Öne Çıkanları
Siviller de kaçtı
Kampa götürüldüler
İdlib'te operasyon

suriye'de devam eden şiddet olaylarından kaçan bazı yüksek rütbeli askerler türkiye’ye geldi. suriye ordusunda görevli, iki general bir albay ve iki astsubay, hatay'ın reyhanlı ilçesine bağlı kavalcık köyü yakınlarından, sınırı geçerek türkiye'ye ulaştı.
sınırdan geçen subaylar, jandarma tarafından, reyhanlı yakınındaki cilvegözü hac konaklama tesisleri'ndeki çadırkente götürüldü. reyhanlı'nın kavalcık, bükülmez ve kuşaklı köyleri sınır bölgelerinden 229 suriyeli de hatay’a geçiş yaptı.
öte yandan suriye ordusundaki çözülme de sürüyor. rejime bağlı dört tuğgeneral daha muhaliflere katıldı. böylece muhalif saflara katılan tuğgenerallerin sayısı yediye çıktı.
haftalardır bombardıman altındaki humus'un ardından ordu birlikleri şimdi de türkiye sınırı yakınındaki idlib kentinde operasyonlarını yoğunlaştırdı.
ordunun birçok okul ve hastane binasını muhalifler için cezaevi olarak kullandığı bildiriliyor.
başkent şam'da ise bir muhalifin cenaze töreni sırasında güvenlik güçleri ateş açtı, bir kişi öldü.
bm yardım yapacak
bu arada birleşmiş milletler, suriye'de bir buçuk milyon kişiye 90 gün yeterli olacak gıda yardımı yapmaya hazırlanıyor.
örgütün insani işler koordinasyon ofisi'nde 60 ülkeden diplomatın katılımıyla yapılan toplantıda, suriye'ye gıda maddesi, ilaç ve bebek mamasından oluşan 100 milyon dolarlık yardım yapılmasına karar verildi.
bu arada bm ve arap birliği’nin suriye özel temsilcisi kofi annan’ın, ‘diplomatik çözüm’ talebi şam rejimine karşı direnen muhalifler tarafından reddedildi.
aktivistler, annan’ın diplomasiye yaptığı vurgunun, hükümetin muhalifler üzerindeki baskısını görmezden gelmek anlamı taşıdığını ifade ediyor.
muhaliflere göre, aylardır süren saldırılar ve tutuklamalar, ülkede diyalog zeminini tamamen ortadan kaldırmış durumda.
'diyaloğu reddediyoruz'
ingiliz haber ajansı reuters’e konuşan hadi abdullah isimli aktivist, “tanklar mahallelerimizi bombalarken, keskin nişancılar kadınlarımızı ve çocuklarımızı vururken, birçok bölgede gıda, su elektrik ve her türlü iletişim imkanı yok olmuşken rejimle diyalog kurmayı kesinlikle reddediyoruz” ifadesini kullandı.
bir başka aktivist ise, annan’ın çağrısının esad’a göz kırpmak anlamına geleceğini ve rejime, devrimcilere saldırma konusunda daha fazla cesaret vereceğini kaydetti.
orta doğu ve kuzey afrika ülkelerini yoğun olarak etkileyen ‘arap baharı’ hareketi, geçtiğimiz mart ayında suriye’ye de sıçramıştı. yirmi milyon kişinin yaşadığı ülkede düzenlenmeye başlayan demokratik reform gösterileri, ordunun sert müdahalesiyle karşılaşmıştı.
bm, arap birliği, ab ve birçok ülke, suriye yönetimine defalarca ülkedeki şiddeti durdurması ve demokratik reform yapması çağrısında bulunmuştu. bm ülkede çıkan çatışmalarda şu ana kadar en az 7500 kişinin hayatını kaybettiğini belirtiyor. muhalif gruplar ise, bu sayının daha yüksek olduğunu yönünde görüş bildiriyor.
bunun karşılığında suriyeli yetkililer, ‘silahlı terörist grupların’ saldırılarında şu ana kadar iki binden fazla polis ve askerin öldüğünü iddia ediyor.
kaynak: ajanslar
Yorumlar