Avrupa
'Silah sattığımızı gizlemiyoruz'
Suriye'ye silah desteği verdiklerini kabul eden Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, uluslararası anlaşmaları ihlal etmediklerini ifade etti.
Haberin Öne Çıkanları
Ölü sayısı 80 bin
Rusya müdahaleye karşı
BM kınadı

suriye’deki iç savaşın sona erdirilmesi için uluslararası toplumun çabaları sürüyor. suriye’ye yakınlığı ile bilinen rusya, arabulucu rolü nedeniyle son bir aydır önemli liderleri ağırladı. son olarak birleşmiş milletler genel sekreteri ban ki-mun rusya'ya gitti.
liman kenti soçi’de rusya dışişleri bakanı sergey lavrov'la görüşen ban, suriye’de kimyasal silah kullandığı iddialarını değerlendirmek üzere bölgeye gönderilmek istenen bm uzmanlarının ülkeye girişine izin verilmesi içim şam yönetimine çağrıda bulundu.
ban'ın soruşturma çağrısını destekleyen lavrov, şam, iddia edildiği gibi kimyasal silah kullanıldıysa bunun 'ciddi bir problem' olduğunu söyledi.
rusya’nın suriye’ye yaptığı silah yardımlarına ve bu yöndeki eleştirilere de değinen lavrov, "medyanın bundan neden olay yaratmaya çalıştığını anlamıyorum. imzaladığımız anlaşmalar doğrultusunda, suriye’ye silah sağladığımızı saklamıyoruz. uluslararası anlaşmaları ya da kendi hukukumuzu da ihlal etmiyoruz" dedi.
lavrov, abd ve rusya’nın suriye hükümeti ile muhalefeti bir araya getirmek için önerdikleri barış konferansı girişimi konusunda da ban'a destek verdi. lavrov, "konferans ne kadar çabuk yapılırsa o kadar iyi. burada kilit nokta kimin suriye tarafında yer almaya hazır olduğu" diye konuştu.
putin ile görüşecek
bm genel sekreteri cuma günü moskova'da rusya devlet başkanı vladimir putin ile bir araya gelecek.
putin, batılı ülkelerin aksine beşşar esed rejiminin çekilmesinden yana bir tavır sergilemiyor. rusya ayrıca batının suriye’ye silahlı müdahalesine de karşı çıkıyor. suriye hükümetine silah göndermeye devam eden rusya, bunun iki ülke arasında eskiden yapılan anlaşmalara dayandığını öne sürüyor.
al jazeera’nin moskova muhabiri david charter da ‘ne kadar uluslararası baskı uygulanırsa uygulansın, rus liderin ülkesi ve suriye arasındaki hayati önem taşıyan ortaklığı feda etmeyeceğini’ söyledi.
18 kişi öldü
suriye’de bir yanda diplomatik çözüm arayışları sürerken, ülkede son günlerde üst üste mevzi kazanan rejime bağlı güçler, rastan, deraa ve hums'a yönelik saldırılarını sürdürdü.
suriye muhalif ve devrimci güçler ulusal koalisyonu, esed güçlerinin hums'un hirbet suda köyünde en az 18 kişiyi öldürdüğünü iddia etti. koalisyona göre, öldürülenler sivil köylüler.
koalisyon, çok sayıda kişinin bölgeyi terk etmeye çalıştığını da belirterek, uluslararası kuruluşlara yardım çağrısı yaptı.
bm'den kınama kararı
bm genel kurulu suriye’yi insan hakları ihlallerinden dolayı kınayan ve geçiş hükümeti kurulması çağrısı yapan bir kararı onayladı. türkiye ve katar tarafından genel kurula sunulan ve şam rejiminin insan hakları ihalalleri ile olası kimyasal silah kullanımının eleştirildiği metin 102 oyla perşembe günü kabul edildi.
abd'nin başkenti washington'da perşembe günü bir araya gelen abd başkanı barack obama ile türkiye başbakanı recep tayyip erdoğan, suriye’deki iç savaşın sona ermesi için beşşar esed rejiminin çekilmesi konusunda baskının artırılmasına yönelik ortak karar aldı.
abd dışişleri bakanı john kerry'nin geçen haftaki rusya ziyaretinde, abd ve rusya, suriye konusunda uluslararası konferans düzenlenmesi için anlaşmıştı
toplantının haziran ayının başında isviçre'nin cenevre kentinde düzenlenmesi öngörülüyor.
suriye'de şiddet sürüyor
suriye'de, 2011 yılının mart ayında demokratik reform gösterileriyle başlayan olaylar, daha sonra muhaliflerle rejim güçleri arasında silahlı mücadeleye dönüşmüştü. birleşmiş milletler'in (bm) tahminlerine göre çatışmalar nedeniyle 80 bine yakın insan öldü.
muhalifler esed'in görevi bırakmasını talep ederken, şam yönetimi şubat ayında silahlı gruplar dahil tüm muhalefeti çözüm için diyaloğa çağırmıştı.
bm insan hakları komisyonu’na göre isyanın başladığı günden bu yana 1.5 milyon insan suriye’yi terk etti.
kaynak: ajanslar
Yorumlar