Ortadoğu

Sınır yakınında silah sesleri

Ateşkesin yürürlükte olduğu Suriye'de, Türkiye'ye yakın Hırbetulcoz Köyü'nden silah sesleri yükseldi. Tanklar çevrede bekliyor.

Haberin Öne Çıkanları

'Dört tank köye geldi'

'ÖSO yanıt vermedi'

'Türk askerleri tanık oldu'

Gözetleme kulesinin arkasındaki bölge Suriye toprakları. Hırbetulcoz Köyü ise tepenin arkasında kalıyor. [Umut Uras - AJT]

İnfografik: Suriye'de isyanın birinci yılı

türkiye-suriye sınırına yakın cisr eş şuğur kentine bağlı hırbetulcoz köyü'nden sabah saatlerinden silah sesleri geldi. 

muhaliflerin ve al jazeera türk'ün ulaştığı kaynakların verdiği bilgiye göre suriye tarafındaki köydeki silah sesleri sabah tsi 06:30'da başladı ve iki saat kadar sürdü. bu durumun bir çatışma ya da güvenlik güçlerinin bir operasyonu olup olmadığı ise bilinmiyor.

suriye ordusuna ait tanklar sınır yakınındaki köylerin çevresinde bekliyor. 
 
malik kanco isimli bir muhalif, iki gün önce asılan özgür suriye ordusu bayrağını indirmek üzere askerlerin sabah saatlerine dört tankla köye geldiğini söyledi. kanco, "iki tank önden gitti, iki tank da arkadan. dördü birden bayrağı indiren askerlere koruma ateşi sağlıyordu" diye konuştu. 
 
muhalif suriyeli, askerlerin amacının tahrik etmek olduğunu köyün aşağısında bulunan özgür suriye ordusu (öso) birliğinin buna karşılık vermediğini belirtti.
 
bir başka hükümet karşıtı suriyeli ebu necdet ise ordunun türkiye'ye kaçmak isteyenlerin yolunu tamamen kapattığını, altı tankın sınıra 50 metre kadar yaklaştığını, türk askerlerinin de bu duruma tanık olduğunu ifade etti.
 
sükunet hakim
 
bm-arap birliği suriye özel temsilcisi kofi annan'ın barış planı uyarınca öngörülen ateşkes, ülkede perşembe sabahı tsi 06.00'dan itibaren yürürlüğe girmişti. 
 
o zamandan beri kaynağı doğrulanmamış bazı çatışma haberlerinin dışında gelen bilgiler, ülke genelinde sukünetin hakim olduğuna işaret ediyor. 
 
muhalif kaynaklar da özgür suriye ordusu'nun ateşkese uyduğunu ve anlaşmayı bozan taraf olmak istemediklerini belirtmişti.
 
annan'ın barış planı
 
suriye'de süren şiddete siyasi çözüm bulması için görevlendirilern annan'ın, suriye devlet başkanı beşar esad'la mart ayında yaptığı görüşmelerden sonra şam'a sunduğu barış planı altı maddeden oluşuyor.
 
tüm tarafları şiddete son vermeye çağıran plan siyasi sürecin başlatılmasını, insani yardımların sağlanmasını, tutuklu muhaliflerin serbest bırakılmasını, barışçıl gösterilere ve gazetecilik faaliyetlerine izin verilmesini öngörüyor.
 
'esad'a inanmıyoruz'
 
barış planı uyarınca suriye hükümeti daha önce annan’a gönderdiği mektupta, perşembe sabahı çatışmalara son vereceğini ancak 'terörist' grupların olası saldırısı karşısında karşılık verme hakkını saklı tuttuğunu bildirmişti. şam'ın kendisine güvence verdiğini söyleyen annan ise ateşkesin kalıcı olabilmesi için suriye yönetimiyle de muhaliflerle de temaslarını sürdüreceklerini söylemişti.
 
batılı ülkeler ise ateşkes yürürlüğe girdiğinden beri yaptıkları açıklamalarda şam yönetiminin taahhütlerine dair endişelerini dile getiriyor. perşembe günü abd'nin açıklamasının ardından son olarak fransa yönetimi de suriye lideri beşar esad'ın sözüne inanmadığını bildirdi.
 
fransa cumhurbaşkanı nicolas sarkozy, "ben esad'in samimiyetine inanmıyorum, maalesef ilan edilen ateşkese saygı gösterileceğine de inanmıyorum. bölgede olan biteni gerçekten anlamak için mutlaka yabancı gözlemci gönderilmeli" dedi.
 
sarkozy, perşembe akşamı abd başkanı barack obama ile telefon görüşmesinde suriye'deki son gelişmeleri değerlendirmişti. görüşme sonrası yapılan açıklamada, iki liderin suriye rejimine annan planı'nı tam olarak uygulaması çağrısı yaptığı bildirilmişti. 
 
bm'den türkiye'ye yardım
 
öte yandan türkiye dışişleri bakanı ahmet davutoğlu, suriye'den gelen sığınmacılar için bundan sonra uluslararası yardımlar almaya başlayacaklarını, aslında fiilen başladıklarını kaydetti.
 
suriye'den kaçanların başlıca adreslerinden bir diğeri olan ürdün'ün dışişleri bakanı nasır cuda ile bir araya gelen davutoğlu, her iki ülkeye de mülterci akını olduğunu söyledi.
 
davutoğlu, mevkidaşı ile sığınmacıların sayısının artması durumunda hangi mekanizmaları hayata geçirecekleri konusuna değindiklerini ve daha fazla sayıda sığınmacının sınırlarına gelmesi durumunda alınabilecek tedbirleri gözden geçirdiklerini aktardı.
 
dışişleri bakanı'nın "kabul etmeye başladık" dediği yardımlar sabah saatlerinde hatay'a ulaşmıştı. bm mülteciler yüksek komiserliği, yaklaşık 25 bin suriyeli'nin bulunduğu bölgeye  bin 600 çadır ile 13 bin 860 battaniye gönderdi.
 
suriye'de bir yıl aşkın süredir devam eden olaylar nedeniyle göç dalgasının yaşandığı hatay'da, türk kızılayı tarafından yayladağı, reyhanlı ve altınözü ilçelerinde kurulmuş yedi mülteci kampı bulunuyor. 
 
kaynak: al jazeera ve ajanslar

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;