'Suriye ordusunu püskürttük' | Al Jazeera Turk - Ortadoğu, Kafkasya, Balkanlar, Türkiye ve çevresindeki bölgeden son dakika haberleri ve analizler

Ortadoğu

'Suriye ordusunu püskürttük'

Silahlı muhalifler, Halep'teki kara harekatına katılan birlikleri geri çekilmeye zorladıklarını ancak bombardımanın sürdüğünü bildirdi.

Haberin Öne Çıkanları

20 bin asker katılıyor

Patlama sesleri duyuluyor

SUK silah istedi

Halep kenti, Suriye'deki çatışmaların merkezi haline geldi. [AFP]

KRONOLOJİ: SURİYE'DE İÇ SAVAŞ

suriye'nin en büyük ikinci kenti ve ticaret merkezi olan halep’teki çatışmalar devam ediyor. binlerce muhalifin konuşlandığı kentin kontrolünü tamamen ele geçirmek için şam yönetiminin başlattığı geniş çaplı operasyona 20 bin civarında asker katılıyor. 

silahlı isyancılar pazar günü sabah saatlerinde, tanklar ve helikopterlerle desteklenen operasyonunun ilk dalgasını püskürttüklerini ve suriye ordusunu geri çekilmeye zorladıklarını öne sürdü. 
 
ordunun operasyonu bab el hadid, zahra, arkub, seyf el davla ve selahaddin gibi semtlerde yoğunlaşırken, sürekli görgü tanıkları patlama sesleri duyulduğunu belirtti. isyancılar kara birliklerinin saldırılarını püstürttüklerini iddia ederken, helikopterlerin ve tankların ise bomba yağdırmaya devam ettiğini belirtti.
 
suriye ordusu bir süredir muhaliflerin saldırıda bulunduğu halep’te hava operasyonunun ardından cumartesi günü de kara operasyonu başlatmıştı. zira şam yönetimi ülkenin ticaret merkezi konumundaki kentin muhaliflerin eline geçmesinin büyük bir moral bozukluğuna yol açacağını düşünüyor.
 
muhaliflerin oluşturduğu londra merkezli suriye insan hakları gözlemevi cumartesi günkü çatışmalarda ise halep’te 29, ülke genelinde ise en az 140 kişinin öldüğünü bildirdi. 
 
'silah istiyoruz'
 
öte yandan suriye’deki siyasi muhalefetin en büyük temsilcisi konumundaki suriye ulusal konseyi (suk), bir an önce harekete geçmemeleri halinde, halep’te yaşanan ölümlerden uluslararası güçlerin sorumlu olacağını bildirdi.
 
birleşik arap emirlikleri’nde bir basın toplantısı düzenleyen suk başkanı abdülbasid seyda, dost ve müttefik ülkelerden suriyeli isyancılara silah desteği istedi.
 
"tanklara ve jetlere karşı koyabileceğimiz silahlar istiyoruz" diyen seyda, suriye’deki devrim hareketinin başarıya ulaşması için muhaliflerin desteklenmesi gerektiğini belirtti. muhalif hareketin aylık 145 milyon dolar civarında bir yardım alması gerektiğini belirten seyda, ancak son aylarda ellerine sadece 15 milyon dolar geçtiğini belirtti. 
 
suriye rejimine yönelik diplomatik yaptırım konusuna da değinen seyda, alınacak her hangi bir önlemin bm güvenlik konseyi dışında olması gerektiğini, çünkü rusya’nın veto etmesi nedeniyle bu mekanizmanın çare olmadığını belirtti. seyda, arap birliği inisiyatifinde hazırlanacak olan suriye rejimine yaptırım öngören bir karar taslağının bm genel kurulu’nda oylanmasını önerdi.
 
lavrov muhaliflerle görüşecek
 
bu arada rusya dışişleri bakanı sergey lavrov, yakın gelecekte suriye muhalefetinin temsilcileriyle görüşeceğini belirtti. moskova'da yaptığı açıklamada suriye'de yaşanan olayları değerlendiren lavrov, görüşmeyle ilgili net bir tarih vermedi.
 
lavrov, ''suriye muhalefeti bizi suriye'de devrim olduğuna ikna etmeye çalışıyor. biz de cevaben şunu söylüyoruz; eğer bu bir devrim ise bm güvenlik konseyi'nden neden yardım istiyorsunuz? devrimler sadece halk tarafından yapılır” dedi.
 
rusya’nın suriye devlet başkanı beşar esad'a siyasi sığınma sağlamaya hazır olduğu yönündeki iddiaların da dedikodudan ibaret olduğunu söyleyen lavrov,  “biz suriye rejiminin yakın dostu değiliz. hiçbir zaman da olmadık'' diye konuştu.
 
fransa'dan çağrı
 
suriye rejimi karşıtı fransa ise rusya ve çin'e, bm güvenlik konseyi'nin suriye konusunda kısa sürede harekete geçememesi halinde oluşacak kaosu dikkate alması çağrısında bulundu.
 
fransa cumhurbaşkanı françois hollande, fransız itele televizyonuna yaptığı açıklamada, bm güvenlik konseyi'nin daimi üyesi iki ülkeden, ''beşar esad durdurulmadığı taktirde kaos ve iç savaş çıkabileceğini göz önünde bulundurmasını'' istedi. hollande, bm'ye de ''mümkün olan en kısa sürede'' hareket geçmesi çağrısı yaparak, esad'in sonuna kadar güç kullanacağını söyledi.
 
'tek çare siyasi geçiş'
 
suriye’de şiddetin durdurulması için hazırladığı yol haritası başarıya ulaşmayan bm ve arap birliği özel temsilcisi kofi annan da, halep’te yaşananlardan endişe ettiğini bildirdi.
 
kofi annan'ın sözcüsü ahmed fevzi, yaptığı yazılı açıklamada, annan'ın taraflara uluslararası savaş hukuku ve insan hakları hukuku çerçevesindeki yükümlülüklerini hatırlatarak, itidalli olmalarını ve daha çok kan dökülmesinden kaçınmalarını istediğini belirtti.
 
annan, halep’te yaşananların uluslararası toplumun bir araya gelerek, tarafları, suriye halkına barış getirecek ve krizi çözecek siyasi anlaşmayı sağlayacak tek yolun, siyasi geçiş olduğuna dair ikna etmesi gerektiğinin yeni bir kanıtı olduğunu vurguladı.
 
kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;