Ortadoğu
Suriye'de insani kriz büyüyor
Şiddetten kaçanların 2.5 milyona ulaştığı ülkenin başkenti Şam ve Halep'te uzun ekmek kuyrukları var, yakacak sıkıntısına çare bulunamıyor.
Haberin Öne Çıkanları
Akaryakıt alınamıyor
Türkiye'ye kaçıyorlar
59 bin kişi döndü

suriye’de 2011 mart'tan bu yana yaşanan şiddet olayları nedeniyle, insani kriz her geçen gün derinleşiyor.
çatışmalar sonucu evlerini terk etmek zorunda kalanların sayısı 2.5 milyona ulaştığı ülkedeki farklı kentlerde uzun ekmek kuyrukları oluşurken, gıda, yakacak odun ve gaz fiyatları ciddi şekilde artmış durumda.
isyan hareketi ikinci kış dönemini yaşamaya hazırlanırken, ısınmak için kullanılan dizel yakıtın fiyatı ayaklanmanın başından bu yana yüzde 500 yükseldi.
yaklaşık bir yıl önce 50 dolar olan odunun tonu 180 dolara çıktı.
kuzeyindeki idlib kentinde çiftçiler, ısınmak için geçimlerini sağladıkları asırlık zeytin ağaçlarını yakmak zorunda kalıyor.
ülkenin farklı bölgelerindeki yakacak ve gıda sıkıntısından kaçıp başkent şam’da yaşamak isteyenler de aradıklarını bulamıyor.
kentte, çatışmalardan dolayı erzak getirilemediği için fırınlarda ekmek çıkmıyor.
ülkenin kuzeyinde, kürtlerin yoğun yaşadığı afrin bölgesinde de fırınların önündeki kuyrukların sonu görünmüyor.
suriye’nin ticaret merkezi olan halep kentinde de durum farklı değil. kent sakinleri de akaryakıt ve gıdanın aşırı derecede pahalı olmasından şikayetçi.
ülke çapındaki diğer büyük sıkıntılar ise, sürekli yaşanan elektrik kesintileri ve tıbbi malzemelerin bulunamaması.
türkiye'de 144 bin mülteci
isyanın başladığı günden bu yana çatışmalardan kaçan çok sayıda suriyeli de türkiye’ye sığınıyor. başbakanlık'tan cuma günü yapılan resmi açıklamada, türkiye'de 144 bin 755 suriye vatandaşı bulunduğunu bildirdi.
hatay'da beş, şanlıurfa'da iki, gaziantep'te üç, kahramanmaraş, osmaniye ve adıyaman'da birer olmak üzere toplam 13 çadır kent ile kilis'te 12 bin kişilik konteyner kent sığınmacılara hizmet veriyor.
59 bin kişi döndü
ülkelerindeki iç karışıklıklar nedeniyle bugüne kadar türkiye'ye gelen 200 binden fazla suriyeli'nin her türlü insani yardım ihtiyacının karşılandığı belirtilen açıklamada, afad'ın yedi ilde kurduğu çadır ve konteyner kentlerde barınma, yiyecek, sağlık, güvenlik, sosyal aktivite, eğitim, ibadet, tercümanlık, haberleşme, bankacılık ve diğer hizmetlerin verildiği ifade edildi.
açıklamada bugüne kadar toplam 59 bin 100 suriye vatandaşının ülkesine döndüğü bildirildi. en fazla suriye vatandaşının kaldığı kent olan şanlıurfa’da 58 binden fazla mülteci kalıyor.
suriye'de, yaklaşık 22 ay önce demokratik reform gösterileriyle başlayan olaylar, daha sonra muhaliflerle rejim güçleri arasında silahlı mücadeleye dönüştü. insan hakları gözlemevi'ne göre ülkede çatışmalarda hayatını kaybedenlerin sayısı, yaklaşık on bini güvenlik gücü olmak üzere 40 bini geçti.
kaynak: ajanslar
Yorumlar