Kafkasya

'Suriyeli Ermeniler Karabağ'a yerleştiriliyor'

Azerbaycan Ermenistan'ı, Ermeni sığınmacıları işgal ettiği bölgeye göndermekle suçladı. Erivan yönetimi ise iddiayı yalanladı.

Konular: Suriye

Haberin Öne Çıkanları

'Çok tehlikeli bir süreç'

'Tek Ermeni girmedi'

Barış anlaşması imzalanmadı

azerbaycan’ın bm büyükelçisi agşin mehdiyev, ermenistan'ın suriye'den kaçan sığınmacıları dağlık karabağ'a yerleştirdiğini söyledi. erivan yönetiminden ise gecikmeksizin bakü'ye yalanlama geldi.

mehdiyev, çarşamba günü new york'ta bir basın toplantısı düzenledi. azeri büyükelçi ermenistan'ı, suriyeli ermenileri dağlık karabağ'a göndermekle suçladı ve bunun “çok tehlikeli bir süreç” olduğunu söyledi. 

erivan'ı eleştiren mehdiyev, ermenistan'ın başlattığı sürecin öngörülemez sonuçları olabileceğini belirtti. 

ermenistan'ın bm büyükelçisi garen nazaryan ise azerbaycan'ın iddiasını reddetti. nazaryan, mehdiyev'in "yalan söylediğini ve konuyu saptırdığını" söyledi. 

"tek bir ermeni bile dağlık karabağ'a girmedi" diyen nazaryan, azerbaycan'ı suriye krizini siyasi hedeflerine alet etmekle suçladı.

ermenistan daha önce son iki buçuk yılda suriye'den 10 binden fazla ermeniyi topraklarına kabul ettiğini açıklamıştı. 

tartışmalı topraklar

sovyetler birliği’nin dağılmasının ardından dağlık karabağ'daki ermeniler, erivan'ın da desteğiyle bölgedeki azerilere savaş açmıştı. 1988-1994 yılları arasındaki çatışmalarda yaklaşık 30 bin kişi hayatını kaybetti.

1994'teki ateşkes ile bölgede çatışmalar büyük oranda son buldu. ancak taraflar arasında bir barış anlaşması imzalanmadı. sadece bu yıl sınır bölgesinde çıkan çatışmalarda iki taraftan 20 asker öldü. 

1992'de ermencilerce kurulan 'dağlık karabağ cumhuriyeti' ermenistan dışında hiçbir ülke tarafından bağımsız bir devlet olarak tanınmıyor.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;