Ortadoğu
Suriyeli muhalifler para arıyor
Şam yönetimine karşı çıkan önemli liderlerden Sabra, rejimin devrilmesiyle birlikte yeniden ayağa kalkabilmek için 60 milyar dolar bulmaları gerektiğini söyledi.
Haberin Öne Çıkanları
Marshall Planı istendi
Yeniden inşa edilecek
'Nakit gerekli'

suriye muhalefeti, devlet başkanı beşşar esed rejiminin devrildiği takdirde ülke ekonomisini krize girmekten kurtarmak için 60 milyar dolara ihtiyacı olduğunu duyurdu. muhalefetin önde gelen liderlerinden, yeni kurulan suriye muhalif ve devrimci güçler ulusal koalisyonu (smdk) şemsiyesi altındaki suriye ulusal koalisyonu'nun (suk) başkanı george sabra, maddi destek olmazsa ekonominin altı ay içinde çökeceğini söyledi.
sabra, birleşik arap emirlikleri’nin finans merkezi dubai’de katıldığı ‘suriye’nin geleceğine yatırım ortaklığı’ konferansında delegeleri bir an önce harekete geçmeye çağırdı. muhalif lider, ülkesi için, 2. dünya savaşı sonrasında avrupa’ya maddi yardım için hazırlanan marshall planı’na benzer bir planın devreye sokulmasını istedi.
suriye’de halen devam eden sivil savaş sırasında özellikler hükümetin muhaliflere karşı kullandığı hava bombardımanı ve topçu ateşi nedeniyle birçok yerleşim bölgesi yerle bir oldu.
sabra, “para, ülkemizin tanık olduğu insanlık krizi karşısında sorumluluklarını yerine getireceklerine güvendiğimiz arap kardeşlerimizden ve uluslararası toplumdan bir yardım şeklinde gelmeli” dedi.
suk başkanı, para yardımına öncelikle 2,5 milyon yerleşim yeri yerle bir olduktan sonra evsiz kalan insanlara konut sağlamak gibi en hassas ve önemli sorunları çözmek için ihtiyaç duyulduğunu belirtti.
sabra toplantıda, 'suriye için marshall planı' olarak adlandırılabilecek ekonomik yardımı devreye sokmak için şu anki rejimin tamamen devrilmesi beklenemez. plan hemen devreye sokulmalı” dedi.
sabra, hem arap hem de uluslararası iş dünyasına suriye’nin kuzeyinde bulunan, ve muhaliflerin kontrolü ele geçirdiği ticaret ve finans merkezleri halep, idlip ve tal abyad’ı desteklemeleri çağrısında bulundu.
'nakite ihtiyaç var'
toplantıda söz alan muhalefetin önde gelen aktivistlerinden farah atassi de, suriye bankalarının ve merkez bankası’nın su, elektrik ve sağlık gibi hayati hizmetlerin devamı için nakit paraya ihtiyacı olduğunu söyledi.
sabra da, suriye de ya da türkiye sınırına yakında bir kentte yardımların geçişini günce altına alacak ve muhaliflere idari ve teknik uzmanlık sağlayacak ‘acil koordinasyon bürosu’ kurulması çağrısında bulundu.
birleşik arap emirlikleri ve almanya’nın önderliğine bu yıl ikincisi düzenlenen toplantıda, bölgesel ve uluslararası arenadan 500’ün üzerinde temsilci savaşın vurduğu ülkenin yeniden inşa edilmesine yardımcı olacak stratejileri ve özel sektör girişimlerini konuşmak için bir araya geldi.
almanya temsilcisi volkmar wenzel, “yabancı yatırımdan önce yardım ile başlamalıyız ve aşama aşama ilerlemeliyiz” dedi.
sabra’nın başkanı olduğu suriye ulusal konseyi, 11 kasım’da katar’ın başkenti doha’da yapılan görüşmeler sonunda kurulan suriye muhalif ve devrimci güçler ulusal koalisyonu (smdk) şemsiyesi altına girdi. smdk ingiltere, fransa, italya, türkiye, ab ve körfez arap ülkelerinin işbirliği konseyi’nin altı üye ülkesi tarafından tanınıyor.
toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan sabra, ülkenin yeninden inşa edilmesi için ilk altı ayda 60 milyar dolara ihtiyaçları olacağını aktardı.
sabra, fransız haber ajansı afp'ye yaptığı açıklamada, “rejim düşme aşamasında ve bu durum çok uzun sürmeyecek” dedi.
suriye’de 15 mart 2011’de demokratik reform ve özgürlük talebiyle toplumsal gösteriler başlamış ancak güvenlik güçlerinin halka karşı ölümcül müdahaleleri ülkedeki isyanı tırmandırmıştı.
bir süre sonra esed’in devrilmesini amaçlayan silahlı isyan, iç savaşa dönüşmüştü.
muhalif insan hakları örgütlerinin verilerine göre ülkede yaklaşık 20 ayda 38 bin kişi hayatını kaybetti.
kaynak: ajanslar
Yorumlar