Dünya

Suu Çii yemin etti

Myanmar anayasasındaki bazı ifadeler nedeniyle yaşanan krizin ardından parlamento oturumuna katılan muhalif lider milletvekilliği görevine başladı.

Haberin Öne Çıkanları

Anayasaya itiraz

Kriz yaratmıştı

Başkan olamıyor

Milletvekilleri parlamento başkanı Shwe Mann’ın önünde yemin metnini okuyarak göreve başladı. [Reuters]

myanmar’da demokrasi yanlısı muhalif lider aung san su çii, nisan ayı başında yapılan ara seçimde milletvekili koltuğunu kazanmasının ardından parlamento oturumuna katılarak yemin etti.

milletvekilli, parlamento başkanı shwe mann’ın önünde yemin metnini okuyarak göreve başladı.

myanmar'daki 664 sandalyeli parlamentonun yüzde 25'ini otomatik olarak ordu temsilcilerine ayıran anayasaya, demokratik olmadığı gerekçesiyle itiraz eden suu çii, askeri yönetim tarafından hazırlanan metnin ekinde yer alan yeminde geçen ‘anayasayı koruma’ ifadesinin ‘anayasaya saygı’ olarak değiştirilmesi talebinde bulunuyordu.

kriz çıkmıştı

suu çii’nin partisi ulusal demokrasi birliği’nin (nld) milletvekilleri bu gerekçeleri öne sürerek yemin etmeyi reddetse de daha sonra bu karardan vazgeçilmişti.

muhalif lider konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “siyaset bir uzlaşma meselesidir. teslim olmuyoruz, sadece halkın isteğine boyun eğiyoruz. biz halkın arzusunu yerine getiriyoruz çünkü halk nld'nin parlamentoya girmesini istiyor.” ifadesini kullanmıştı.

ingiliz vatandaşı olan michael aris ile evli olan muhalif lider, yabancılarla akrabalığı bulunan kişilerin devlet başkanı olmasını yasaklayan myanmar anayasası nedeniyle devlet başkanı olamıyor.

myanmar'da yaklaşık 50 yıldır süren askeri yönetimin ardından geçen mart ayında iktidara gelen sivil hükümet, bir dizi siyasi reform gerçekleştirmişti. myanmar hükümeti, yüzlerce siyasi mahkumu serbest bırakmış, etnik gruplarla ateşkes imzalamış, basın özgürlüğünü genişletmiş ve denetim yasalarını hafifletmişti.

askeri yönetim altında yoğun yaptırımlara maruz kalan ülkede halk fakirlik içinde yaşıyor. abd, 1 nisan’da adil olarak düzenlendiğini belirttiği ara seçimler sonrasında, myanmar’a uyguladığı yaptırımları yumuşatma karar almıştı.

'yeni bir dönem'

suu çii, yaptığı zafer konuşmasında, ülkede düzenlenen ara seçimin ‘yeni bir dönemin başlangıcı’ olmasını ve ülkedeki diğer partilerin de ‘demokratik bir atmosfer’ oluşturmak amacıyla kendileriyle işbirliği yapmasını umduğunu söylemişti.

66 yaşındaki muhalif lider, ilk olarak 1989 yılında gözaltına alındı.

suu çii, 1990 yılında seçimleri kazandı ama 1962 yılından bu yana yönetimi elinde tutan cunta yönetimi seçim sonuçlarını geçersiz saydı. seçimi kazandığı yıl kocası prostat kanseri olan suu çii, geri dönüşü engellenir düşüncesiyle ülkeyi terk etmedi. kocasının myanmar’a girişine de izin verilmedi.

muhalif lider 15 yıl boyuca ev hapsinde kaldıktan sonra 2010 yılında serbest bırakıldı.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;