Dünya
Suu Çii'den boykot tehdidi
Myanmar'da parlamentoya girmeye hak kazanan muhalif NLD partisinin lideri, milletvekili yeminindeki bir kelimenin değiştirilmesini istiyor.
Haberin Öne Çıkanları
Yemin krizi
Koltuklardan vazgeçecekler
Anayasayı değiştirme sözü

nobel barış ödülü sahibi myanmarlı demokrasi yanlısı muhalif lider aung san suu çii, pazartesi günü yapılması planlanan parlamentonun açılış oturumunu boykot etme tehdidinde bulundu.
demokrasi için ulusal birlik partisi (nld) yönetim komitesinden bir yetkili, asker tarafından yönetilen hükümetin bağlılık yeminini değiştirmemesi halinde partinin yeni seçilen 43 milletvekilinin koltuklarına oturmayacaklarını açıkladı.
nld, milletvekili yemininde yer alan anayasayı ‘muhafaza etmek’ sözünü anayasaya ‘saygı duymak’ olarak değiştirmek istiyor. bu talep yetkililer tarafından daha önce reddedilmişti.
nld lideri suu çii 1 nisan’da yapılan seçimlerle ilk kez parlamentoya girmeye hak kazanmıştı. nld, seçim kampanyası sırasında burma’nın askeri liderleri tarafından oluşturulan anayasayı değiştirme sözü vermişti.
yemin krizi yarı sivil myanmar hükümetiyle nld arasındaki uyumsuzluğun ilk belirtisi niteliğinde.
reform umudu
cunta döneminde senelerini ev hapsinde geçiren nobel ödüllü suu çii, pazartesi günü parlamentoda ilk kez boy gösterecekti.
al jazeera’ye açıklama yapan güney doğu asya uzmanı larry jagan, boykotun ülkede gerçekleşmesi beklenen reform dalgasından geri adım atılmasıyla sonuçlanmayacağı konusunda iyimser olduğunu söyledi.
jagan, “anladığıma göre boykot fikri devam edecek ancak bu nld’nin yoksulluk, kalkınma ve ateşkes anlaşmaları gibi halkı etkileyecek konularda hükümetle birlikte çalışmak istemediği anlamına gelmiyor. yeminle ilgili konu sadece parlamentoda yemin etmelerini geciktirecek” diye konuştu.
son olarak japonya da myanmar’daki demokratik reform hareketinden dolayı ülşkenin borçlarının 3,7 milyar dolarını sileceğini ve durdurulan desteği yeniden başlatacağını açıklamıştı.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar