Mısır'da isyan

Tahrir'de ateşkes bir saat sürdü

Askerlerin yönetimi hızla sivillere devrini isteyen göstericilerle polis arasındaki çatışmalar kısa sürede yeniden başladı. Ülkede beş günde en az 35 kişi öldü.

Konular: Afrika, Ortadoğu, Mısır

Haberin Öne Çıkanları

Gaz iddiası yalanlandı

Din adamları arabuluculuk yapmıştı

İskenderiye de gergin

İskenderiye'de de yüzlerce kişi yönetim binaları önünde gösteriler düzenleyerek Kahire'deki protestolara destek verdi. [Reuters]

mısır'ta yönetimi elinde bulunduran yüksek askeri konsey'in, ülkedeki çatışmaları sona erdirmek için ateşkes sağlama çabası sonuçsuz kaldı.  sadece bir saat süren ateşkesten sonra, başkent kahire'deki tahrir meydanı'nda, polisle konseyin yönetimi sivillere daha hızlı devretmesini isteyen göstericiler arasındaki çatışmalar çarşamba gecesi de sürdü. 

görgü tanıkları, din adamlarının da çabasıyla varılan ateşkese karşın, içişleri bakanlığı'na bağlı polislerin muhammed mahmud caddesi'nde toplanan büyük bir kalabalığa karşı gereksiz yere gözyaşartıcı gaz kullandığını söyledi. 
 
kahire'deki amerikan üniversitesi'nden profesör rebab el-mehdi al jazeera'ya yaptığı açıklamada, protestocuların, güvenlik güçlerinin kendilerine karşı saldırılarını önlemek için ön safta yer aldıklarını söyledi. rebab el-mehdi, "içişleri bakanlığı'na bağlı güçler kontrolden çıkmış durumda. profesyonel değiller ve yüksek askeri konsey tarafından kontrol edilmiyorlar" dedi. 
 
muhammed mahmud caddesi ile yoğun çatışmaların yaşandığı tahrir meydanı'nın güneyi ile doğusundan, gece boyunca, göz yaşartıcı gazdan zehirlenen çok sayıda kişi ambülanslarla taşındı. 
 
mısır’ın ikinci büyük kenti iskenderiye’de de çatışmalar yaşandı. kentteki bazı hukukçu ve eylemcilerin al jazeera’ye verdikleri bilgiye göre, gösteriler sırasında en az iki kişi öldü. ülkede gösteriler altıncı gününe girerken, mısır sağlık bakanlığı’nın açıklamasına göre olaylarda şu ana kadar en az 35 kişi öldü, 3 binden fazla kişi de yaralandı.
 

gaz söylentisi

askeri polisin göstericilere gözyaşartıcı gaz yerine tehlikeli başka tür gazlarla müdahale ettiği yönündeki iddialara ise mısır sağlık bakanı amr helmy'den açıklama geldi. helmy, göstericilere plastik mermiyle değil gerçek mermilerle ateş açıldığını doğruladı ancak gözyaşartıcı gazla birlikte sinirleri tahrip eden başka bir gazın kullanılmadığını söyledi. tahrir’deki göstericilerin bir çoğu gaza maruz kaldıktan sonra ağrı hissettiklerini söylemişti.

new york merkezli insan hakları kuruluşu human rights watch (insan hakları izleme örgütü) doktorlar ve morg çalışanlarının en az 22 kişinin gerçek mermilerle vurularak hayatlarını kaybettiğini söylediğini bildirdi.

tavizler reddedildi

mısır'da devlet başkanı hüsnü mübarek’in şubat ayında 18 gün süren ayaklanma sonrası görevi bırakmaya zorlanmasının ardından yönetimi devralan yüksek askeri konsey’in başındaki general mahmud hüseyin tantavi, salı gecesi yaptığı açıklamayla göstericilere bazı tavizler vermişti. tantavi, ordunun siyasette kalma kalmaya niyeti olmadığını, parlamento seçimlerinin planlandığı gibi 28 kasım tarihinde başlayacağını, başkanlık seçimlerinin ise temmmuz 2012’den önce gerçekleştirileceğini kaydetmişti. ancak göstericiler, sivil yönetime daha hızlı bir geçiş talep edip “generalin ayrılmasını istiyoruz” sloganlarıyla gösterilerini sürdürmüştü.

ülkedeki son olaylar ise polisin cumartesi günü tahrir meydanı'nda göstericiler tarafından kurulan kampı dağıtmasıyla başlamıştı.  

baskı artıyor

mısır içişleri bakanlığı’nı koruyan polisler yüksek askeri konsey'den komut almadan hareket ederken, konseyin şiddet olaylarına son vermesine yönelik yapılan iç ve dış baskılar da artıyor.

amerika birleşik devletleri’nde (abd) beyaz saray’dan yapılan açıklamada “güvenlik güçlerinin göstericilere verdiği sert karşılıktan dolayı büyük kaygı duyuyoruz” mesajı verildi.

abd dışişleri bakanlığı sözcüsü victoria nuland da, washington’un ülkede yeni bir hükümet kurulmasını sabırsızlıkla beklediğini kaydetti.

birleşmiş milletler (bm) insan hakları şefi navi pillay ise askeri polisin güç kullanımının tarafsız ve bağımsız bir soruşturma ile araştırılması gerektiğini söyledi. pillay, soruşturulması gereken konular içinde gözyaşartıcı gaz ile plastik ve gerçek mermilerin uygunsuz biçimde kullanılması olduğu da belirtti.     

yüksek askeri konsey, geçici kabinenin salı günü verdiği istifayı kabul etmişti. al jazeera kaynakları konseyin başbakanlık görevini bm'ye bağlı uluslararası atom enerjisi kurumu'nun eski başkanı muahmmed el baradey’e teklif ettiğini ancak el baradey’in kendi bakanlarını seçme yetisi olmayabileceği kaygısıyla görevi kabul etmekte tereddüt ettiğini söylemişti.  

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;