Ortadoğu

'Suriye'deki şiddet yayılabilir'

Mısır'da uluslararası toplumu uyaran AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Ashton, ülkedeki trajedinin tüm bölgeyi etkilediğini söyledi.

Haberin Öne Çıkanları

Kahire'de konuştu

Arap Birliği destekledi

Şiddet sürüyor

Pazartesi günü, Türkiye sınırı yakınındaki Ra’sulayn kasabasına düzenlenen saldırılarında en az 21 kişi öldü. [Reuters]

KRONOLOJİ: SURİYE'DE İÇ SAVAŞ

avrupa ve arap ülkelerinin dışişleri bakanları, suriye'de yaşanan krizi tartışmaya devam ediyor. mısır'ın başkenti kahire'deki toplantıda söz alan ab dışişleri yüksek temsilcisi ashton, en az 35 bin kişinin öldüğü şiddet olaylarının yalnızca ülkeyi değil bölgeyi etkilediğini dile getirdi.

ashton, "temsilcileri burada bulunan pek çok ülke, şiddetten kaçarak komşu ülkelere sığınanları ve yayılan şiddet gerçeğini çok iyi biliyor" ifadesine yer verdi.

ab dışişleri yüksek temsilcisi catherine ashton, bir hafta önce katar'ın başkenti doha'da oluşan suriye devrimi muhalefet güçleri koalisyonu’nu ise 'memnuniyetle karşıladıklarını' bildirdi. 

suriye'nin yeni muhalefet lideri muaz hatip ise, reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, avrupa ülkelerine kendilerini tanımaları çağrısında bulundu. finansal desteğe de ihtiyaçlarının olduğunu söyleyen katip, silahlanmanın ve hükümet gibi davranabilmenin ancak bu şekilde mümkün olduğunu dile getirdi.

hatip, telefon mülakatında, "avrupa ülkelerinden koalisyonu meşru temsilci olarak tanımaları ve bize finansal destek sağlamalarını talep ediyorum" dedi. hatip, "tanınır tanınmaz hükümet gibi hareket edecek ve sorunları silahlanarak çözeceğiz" diye ekledi.

suriye muhalefetinin yeni lideri ahmed muaz hatip, fransız afp haber ajasına yaptığı açıklamada ise, suriye'deki krizin çözümü için mısır'ın başkenti kahire'de bir araya gelen ab ve arap birliği temsilcilerine 'özel silaha ihtiyaçları oldukları' mesajını verdi. 

hatip, "bazı ülkelerin halne çekinceleri olsa da çoğunluk tarafından tanındık. suriye halkını temsil eden bu koalisyon şimdiye kadarki en güçlü oluşum" dedi. 

uluslararası tepkiler

söz konusu oluşuma arap birliği'nden de destek geldi. örgüt, suriye muhalif ve devrimci güçler ulusal koalisyonu'nun (smdk) 'meşru bir temsilci' olarak tanındığını duyurdu. pek çok ülkenin desteğini alan smdk, uluslararası toplum tarafından tanınmasının ardından suriye'de bir geçiş hükümeti kurma sözü verdi. 

gelişmeleri yakından takip eden ve daha önce bölünmüş suriyeli muhalif gruplara bir araya gelmeleri için baskı yapan abd, smdk'nın oluşturulmasını, 'hayat önemde bir adım' olarak nitelendirdi. 

ingiltere dışişleri bakanı william hague ise ayın gelişmeyi 'çok önemli bir kilometre taşı' olarak nitelendirdi. kahire'deki arap birliği-ab dışişleri bakanları toplantısı'nda konuşan hague, ülkesinin smdk'yı resmen tanıması için ise daha fazla adım atılması gerektiğini söyledi. hague, "suriyeli muhaliflerin kapsayıcı olduğunu, ülkelerinde desteklendiklerini  görmek istiyoruz. eğer bu gerçekleşirse, onları suriye halkının meşru temsilcilsi olarak tanıyacağız" dedi.
 
fransa dışişleri bakanı laurent fabius, smdk'nın oluşturulması ile ilgili olarak 'suriye muhalefetini tek çatı altında toplamak adına atılmış büyük bir adım' ifadesini kullanırken; almanya dışişleri bakanı guido westerwelle de 'smdk'nın esed rejimine alternatif oluşturmasını umduğunu' söyledi. 

lübnan merkezli şii hizbullah hareketinin lideri hasan nasrallah ise smdk'nın oluşturulmasını 'abd'nin yeni bir müdahalesi' olarak tanımladı ve bu gelişmenin suriye'de daha fazla kan dökülmesine yol açacağını belirtti. 

şiddet hız kesmiyor

suriyeli muhalifler, pazartesi günü türkiye sınırı yakınındaki ra’sulayn kasabasına düzenlenen son hava saldırılarında en az 21 kişinin öldüğünü, 70 kişinin de yaralandığını açıklamışlardı. ordu birlikleriyle muhalifler arasındaki çatışmalar sırasında bazı şarapnel parçalarının isabet etmesi sonucu; sınırın diğer yanında bulunan şanlıurfa'nın ceylanpınar ilçesinde bir asker ve iki sivil yaralanmış, bazı evlerin de camları kırılmıştı. 
 
suriye’de 15 mart 2011’de devlet başkanı beşşar esed'e karşı demokratik reform ve özgürlük talebiyle toplumsal gösteriler başlamış ancak güvenlik güçlerinin halka karşı ölümcül müdahaleleri ülkedeki isyanı tırmandırmıştı. isyan kısa süre sonra silahlı isyana dönüşünce ülkedeki şiddet önlenemez bir hal almış.
 
muhalif insan hakları örgütlerinin verilerine göre, suriye’de yaklaşık 20 ayda 35 binden fazla kişi öldü. 'terörizme' karşı savaş verildiğini savunan suriye yönetimi ise en az sekiz bin askerin hayatını kaybettiğini ve 'silahlı isyancılar temizleninceye dek askeri operasyonların devam edeceğini' belirtiyor. 
 
kaynak: ajanslar 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;