2012 Eurovision Şarkı Yarışması

Tutuklamalar Eurovision'a gölge düşürdü

Bakü'de finali cumartesi gecesi yapılacak şarkı yarışması öncesinde insan hakları ihllalerini protesto eden göstericiler gözaltına alındı.

Konular: Kafkasya

Haberin Öne Çıkanları

Yarışma cumartesi

Muhalifler sokaklarda

Polis baskı uyguluyor

Eurovision'a ev sahipliği yapacak ülkede muhalifler insan hakları ihlallerine dikkat çekmeye çalışıyor. [AFP]

azerbaycan polisi başkent bakü’nün merkezinde gerçekleştirilen küçük çaplı bir protesto gösterisinde 35 kişiyi gözaltına aldı. gösteriyi ülkedeki muhalif grupların şemsiye örgütü halk odası ittifakı düzenledi.

azerbaycan içişleri bakanı sözcüsü ehsan zahid, gösteriyi kamu düzenini bozma girişimi olarak değerlendirdi.  zahid, çoğu gençlerden oluşan göstericilerin bazılarını uyardıklarını, göstericilerin başka bir yere götürülerek burada serbest bırakıldıklarını söyledi.

'totaliter rejim' eleştirisi

cumartesi gecesi yapılacak eurovision şarkı yarışmasına hazırlanan ülke, yurt dışından yarışmayı izlemek için gelen binlerce kişiyi de ağırlıyor .

gösterilerin düzenlendiği yerde çok sayıda gazeteci ve avrupa güvenlik ve işbirliği teşkilatı’ndan  (agit)  bazı temsilciler de bulunuyordu.

norveç helsinki komitesi üyelerinden anders nielsen, afp haber ajansına yaptığı açıklamada “doğrusunu söylemek gerekirse böyle bir baskı beklemiyordum. burada gördüğümüz totaliter bir rejimin muhalefet olarak gördüğü her şeye baskı uygulamasıdır” diye konuştu.

azerbaycan, bu yıl ülkesinde düzenlenecek eurovision şarkı yarışması için büyük hazırlıklar yapmış, başkenti yarışmanın amblemleriyle süslemiş ve yarışmanın düzenleneceği kristal salon’u inşa ettirmişti. 

ancak başkentteki kutlamalara ve bayram havasına bu hafta meydana gelen çok sayıdaki tutuklama  gölge düşürdü.

yarışma bahane

muhalifler hafta boyunca ülkedeki insan hakları ihlallerine dikkat çekmek için başkentin çeşitli yerlerinde gösteriler düzenledi. demokrasi talebiyle sokaklara çıkan ve hükümetin istifasını isteyen onlarca kişi gösteriler sırasında gözaltına alındı.

devlet başkanı ilham aliyev’in hükümetini  eleştiren kesimler eurovision şarkı yarışmasını insan hakları ihlallerine dikkat çekmek için fırsat olarak görüyor.

2003 yılında başkanlık koltuğunu babası haydar aliyev’den devralan ilham aliyev, basın ve ifade, toplanma ve gösteri yapma  haklarının ihlal ettiğini öne sürüyor.  ancak aliyev ülkede ifade özgürlüğünün tam olduğunu ve geniş çaplı bir muhalif basınının bulunduğunu söylüyor.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;