İran: Batı'nın korktuğu güç

Üçüncü turun adresi Moskova

İran'ın nükleer programıyla ilgili Bağdat’ta yapılan zirveden somut sonuç çıkmadı, görüşmeler haziranda Rusya'da devam edecek.

Konular: Ortadoğu, İran, İsrail

Haberin Öne Çıkanları

Anlaşmazlıklar sürüyor

'Sınırlı ilerleme sağlandı'

'Atmosfer olumlu'

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Ashton ile İran Başmüzakerecisi Salihi.
AB Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, taraflar arasında yeni bir zirve için temasların süreceğini açıkladı. [AFP]

Yeni tedbirler yolda

abd senatosu, salı günü iran devrim muhafızlarını hedef alan yeni yaptırımlar kabul etmişti. bu çerçevede, national iranian oil co ve national iranian tanker co adlı şirketlerin muhafızlar ile bağlantısı araştırılacak ve gerekirse tedbirler bu şirketlere yönelik olarak genişletilecek. tasarının yasalaşması için temsilciler meclisi ile senato’nun ortak bir metin üzerinde uzlaşmaları ve başkan barack obama’nın bunu onaylaması gerekiyor.

iran ve bm güvenlik konseyi’nin beş daimi üyesi, ingiltere, fransa, abd, çin, rusya ve almanya (p5+1) arasında irak’ın başkenti bağdat’ta iki gün süren nükleer müzakerelerde istenen sonuca varılamadı. taraflar gelecek ay yeniden, bu kez rusya’nın başkenti moskova’da bir araya gelerek görüşmelere devam etme kararı aldı. bir sonraki buluşma tarihi 18-19 haziran.

bağdat'taki müzakreler sırasında tarafların ihtilafa düştüğü temel konularla ilgili sınırlı ilerleme kaydedilebildi. batılı ülkeler iran’ın uranyum zenginleştirmeyi durdurmasını ve nükleer tesislerini denetime açmasını istiyor. iran ise nükleer programının askeri nitelik taşımadığını ifade ederek, uranyum zenginleştirme hakkına sahip olduğunu savunuyor.

uranyumu yüzde 20’den fazla zenginleştirmeyeceğini ve bunu bir araştırma reaktörü için yakıta çevrileceğini öne süren iran, nükleer programında geri adım atmaksızın ülkeye uygulanan ekonomik yaptırımların kaldırılmasını istiyor.

tahran yönetimi ve p5+1 arasında bir gün sürmesi planlanan görüşmeler, beklenen ilerleme kaydedilmediği için iki güne sarkmıştı.

iran’ın nükleer baş müzakerecisi said celili görüşmeleri 'derin ve uzun' olarak değerlendirdi, taraflar arasındaki atmosferin olumlu olduğunu söyledi. tarafların birbirine açık olduğunu belirten celili, görüşmelerin her iki tarafın da bir diğerinin tezlerini daha iyi anlamasına neden olduğunu kaydetti.

salihi uyarmıştı

iran dışişleri bakanı ali ekber salihi görüşmelerin başladığı çarşamba günü batılı güçlerin bağdat’taki görüşmeler sırasında tahran’a nükleer programıyla ilgili baskı uygulama girişimlerinin başarısız olacağını söylemişti.

iran nükleer sorunuyla ilgili ‘5+1’ görüşmelerinin son turu 2011 yılının ocak ayında istanbul'da yapılmış, fakat bir anlaşma sağlanamamıştı.

abd, iran’a uyguladığı kapsamlı ticari, ekonomik ve mali yaptırımlara ek olarak, bu ülkeyle petrol ticaretini kademeli olarak azaltmayan şirketler ile ülkeleri, haziran ayından itibaren abd’nin finans sisteminden yararlanamamakla tehdit ediyor.

yeni yaptırımlar yolda

ocak ayında ab de, 1 temmuz’dan itibaren iran’ın petrol başta olmak üzere çeşitli sektörlerini hedef alan ticari yaptırımlar uygulama kararı almış, ayrıca iran merkez bankası'nın üye ülkelerdeki aktiflerini, meşru ticareti ve borç ödemelerini engellemeyecek şekilde kısmen dondurmuştu.

uluslararası atom enerjisi kurumu (uaek), kasım ayında yayımladığı raporda, iran'ın nükleer programının askeri boyutuna ilişkin ‘güvenilir kaynaklardan bilgi edindiklerini’ ve bu çerçevede, ülkenin ‘nükleer silah tasarlamak ve üretmek için deneysel faaliyetlerde bulunduğuna’ ilişkin bilgisi olduğunu söylemişti.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;