Libya Devrimi
UGK genelkurmay başkanını seçti
Emekli general Yusuf El Menguş'un atamasının yapıldığı sırada Trablus'ta en az dört kişinin ölümüne yol açan çatışmalar yaşandı.
Haberin Öne Çıkanları
Savunma bakanıydı
Koltuk on aydır boştu
Çatışmalar yaşandı

libya'da hükümet, yeni bir ordu kurulması yolunda ilk önemli adımını attı. genelkurmay başkanlığı'na, misratalı emekli bir general olan yusuf el menguş atandı.
devrik lider muammer kaddafi tarafından emekliye ayrılan menguş, abdurrahim el kiib’in başbakanlığını yaptığı geçici hükümette savunma bakan yardımcısıydı.
daha önce kaddafi güçleriyle çatışmalara da katılan menguş, geçtiğimiz yıl nisan ayında libya’nın doğusundaki brega kenti yakınlarında tutuklanmıştı. menguş, başkent trablus'un kaddafi karşıtı güçlerce ele geçirilmesine dek tutuklu kalmıştı.
libya ulusal geçiş konseyi (ugk) yetkilisi fethi el bace, salı günü göreve getirilen menguş’un kiib ve konsey başkanı mustafa abdulcelil tarafından desteklendiğini söyledi.
genelkurmay başkanlığı makamı, general abdulfettah yunus’un geçtiğimiz yıl temmuz ayında bingazi’de öldürülmesinden bu yana boştu. kasım ayında 150 libyalı subay ülkenin doğusundaki el beyda kentinde toplanmış ve general halife hafter’i genelkurmay başkanı olarak atama kararı almıştı. ancak ugk yetkilileri bu atamayı kabul etmemişti.
libya'da geçici hükümet ve ugk, kaddafi rejiminin son bulmasının ardından, eski devrimci yapılanmaları ordu ve güvenlik kurumu içine almaya çalışıyor.
trablus’ta en az 4 ölü
öte yandan libya'da, yeni genelkurmay başkanının açıklandığı gün, başkent trablus'taki el zaviye caddesi'nde rakip silahlı gruplar arasında çıkan çatışmada en az dört kişi öldü.
trablus askeri konsey başkanı abdulhakim belhac, çatışmanın askeri istihbarat binası yakınında çıktığını söyledi.
libya’nın guryna cedide gazetesinin internet sitesi ise çatışmanın sidi halife bölgesindeki devrimcilerin, kaddafi güçlerinden ayrılıp kendilerine geç katıldıkları iddiasıyla misratalı üç kişiyi turuklamaları, bu kişilere işkence yapmaları ve küfür etmeleri sonucu çıktığını bildirdi.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar