Türkiye
'Vatandaşlık' tanımında uzlaşı yok
Ankara'da yeni anayasayı yazan meclis komisyonunun en çok tartıştığı konulardan biri olan madde üzerinde, dört partinin anlaşması beklenmiyor.
Haberin Öne Çıkanları
Dördünün onayı gerek
İktidarın B planı
23 madde geçti

türkiye’de yaklaşık bir buçuk yıldır devam eden yeni anayasa yazım çalışmalarında partilerin daha önce uzlaşma sağlayamadığı maddeler tbmm komisyonunda yeniden görüşülüyor. bu maddelerden en önemlisi anayasadaki ‘vatandaşlık tanımı’.
ilk kez geçen ekim ayında ele alınan söz konusu madde üzerinde partilerin tavrında bir değişiklik yok. al jazeera muhabiri sibel erdem, mecliste grubu bulunan akp, chp, mhp ve bdp'nin oluşturduğu ve anayasa yazımından sorumlu olan anayasa uzlaşma komisyonu’ndan bir anlaşma çıkmasının sürpriz olacağını aktarıyor.
iktidardaki ak parti maddenin, ‘devlete vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes türkiye cumhuriyeti vatandaşıdır’ tanımıyla düzenlenmesini istiyor.
ana muhalefetteki chp ise mevcut anayasadaki ‘türk milleti’ tanımı yerine ‘türk vatandaşlığı’ önerisi getiriyor, ancak ‘türkiye vatandaşlığı’ tanımını kabul etmiyor.
chp’nin vatandaşlık maddesinin, ‘türk vatandaşlığı dil, din, ırk, cinsiyet, etnik köken, siyasi düşünce, felsefi inanç, mezhep ve benzeri sebeplere bağlı olmaksızın, herkesin eşitlik temelinde türkiye cumhuriyeti vatandaşı olması anlamına gelir’ şeklinde ifade edilmesini talep ediyor.
mhp ve bdp farklı uçlarda
vatandaşlık tanımına en tavizsiz yaklaşan taraf mhp ise, ‘türk milleti’ tanımının aynen kalmasından yana. milliyetçi kesimi temsil eden parti, mevcut anayasadaki ‘türk devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes türk’tür’ tanımının değişmesine onay vermeyeceğini belirtiyor.
‘türkiye vatandaşlığı’ önerisi getiren kürtlerin ağırlıklı temsil edildiği bdp ise, ‘vatandaşlığın kazanılmasında, kullanılmasında ve kaybedilmesinde dil, din, ırk, etnik köken, kültür, cinsiyet, cinsel yönelim ve benzeri farklılıklar gözetilemez’ tanımında ısrar ediyor.
tbmm başkanı cemil çiçek, geçtiğimiz hafta parti liderlerini tek tek ziyaret etmiş ve komisyonda yaşanan tıkanıklığın aşılması için destek istemişti. çiçek ayrıca, çalışmaların makul bir süre içinde tamamlanması gerektiğini belirtmişti.
55 madde bekliyor
55 madde bekliyor
bu zamana kadar 78 maddeyi ele alan komisyon 23 madde üzerinde uzlaşma sağlayabildi. 55 madde üzerinde uzlaşma sağlanamadı. komisyonun benimsediği çalışma usulüne göre tartışmalı maddeler daha sonra yeniden ele alınmak üzere atlanıyor.
komisyonda bir maddenin kağıda dökülebilmesi için dört partinin de onayı gerekiyor. iktidar partisi akp, komisyondan uzlaşma çıkmadığı takdirde kendi anayasa taslağını meclise sunacağını açıklamıştı.
kaynak: al jazeera
Yorumlar