Türkiye

Yeni anayasa umutları tükeniyor

Partilerin uzlaşamadığını gören Cumhurbaşkanı Gül üzgün olduğunu söyledi, AK Parti ise muhalefetin zamana oynamaktan vazgeçmesini istedi.

Haberin Öne Çıkanları

1 Temmuz'a uzatıldı

AKP başkanlık istiyor

Anlaşmazlık giderilemedi

Portekiz'de konuşan Gül, mevcut anayasada reform yapılarak yola devam edilebileceğini söyledi. [AA]

türkiye'de iki yıldır gündemde olan yeni anayasa hazırlanması konusunda umutlar eriyor. anayasanın temelini oluşturan maddelerde hükümetle muhalefet arasındaki görüş ayrılığı ile çalışmaların takvime bağlanması konusundaki anlaşmazlık, sürecin önünü tıkıyor.

tbmm'deki anayasa uzlaşma komisyonu'nun görev süresi 1 temmuz'a kadar uzatılmasına rağmen, son olarak cumhurbaşkanı abdullah gül yaptığı açıklama umutların azaldığına işaret etti.

pazartesi günü resmi ziyaret için gittiği portekiz'in başkenti lizbon'da konuşan gül, "bugünkü noktada, gördüğümüz kadarıyla tamamen yeniden yazılacak bir anayasayla ilgili bir tıkanıklık var maalesef" dedi. gül, yeni bir anayasa yapılamaması durumunda mevcut anayasada değişiklikler yaparak yola devam edilebileceğini söyledi. 

bdp'ye göre 'uçurum var'
 
cumhurbaşkanı gül'ün açıklamalarına benzer şekilde konuşan bdp eşbaşkanı selahattin demirtaş da, partilerin ortaya koyduğu teklifler arasında derin uçurumların bulunduğuna vurgu yaptı.
 
ak parti, chp, mhp ve bdp'nin birlikte yeni bir anayasayı baştan sona hazırlayabileceğini düşünmediğini belirten demirtaş, "ama yine de eğer yeni bir anayasa yapılamıyorsa birçok partinin bir araya gelerek gerçekleştirebileceği anayasa reformuna da bu dönemde ihtiyaç var. bu konuda biz tartışmaya açık olacağız" dedi. 
 
bozdağ muhalefeti suçladı
 
yeni anayasada parlamenter sistemi terk edip başkanlık sitemine geçilmesini öneren ak parti'den başbakan yardımcısı bekir bozdağ ise, muhalefet partilerini suçladı.

salı günü ankara'da gazetecilerin sorularını yanıtlayan bozdağ, "muhalefet partileri yeni anayasa istiyorlarsa zamana oynamaktan vazgeçmeli. eğer zamana oynanırsa, anayasa uzlaşma komisyonu, 'türkiye'ye bu dönemde yeni anayasa yaptırmama komisyonuna' dönüşmüş olur" dedi.
 
muhalefet partileri ise sürecin ak parti'nin başkanlık sistemindeki ısrarı nedeniyle tıkandığını savunuyor.

türkiye'yi 11 yıldır yöneten iktidardaki ak parti, 12 haziran 2011 seçimlerine yeni anayasa sözü vererek girmişti. aradan geçen iki yılda henüz bir sonuç alınabilmiş değil.
 
darbenin gerçekleştiği 1980'den sonra askeri yönetim tarafından hazırlatılan anayasa, 1982 tarihli referandumda kabul edilmişti. anayasada 31 yıldır pekçok değişiklik yapıldı ancak siyasi iktidarlar değişse de yeni anayasa hazırlanamadı. 
 
kaynak: ajanslar
 

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;