Meteoroloji Örgütü: İklim değişiyor
BM'ye bağlı kuruluşun hazırladığı rapora göre, 2012 yılı Ocak-Ekim ayları arası, 1850 yılından bu yanan en sıcak dokuzuncu periyot oldu.
Haberin Öne Çıkanları
Kuzeyi vurdu
La Nina soğutmadı
Hedefler tutmadı

normalin dışında seyreden sıcaklıklar ve hava olayları, bu yıl sıcak hava dalgalarına, kuraklıklara, sel baskınlarına, yıkıcı fırtınalara ve arktik buzullarında beklenmedik erimelere neden olarak dünyayı etkisi altına aldı.
bm’ye bağlı dünya meteoroloji örgütü’nün direktörü michel jarraud, “iklim değişikliği gözlerimizin önünde oluyor ve olmaya devam edecek” dedi.
wmo’nun son raporuna göre, 2012 yılı ocak-ekim ayları arası, ölçümlerin yapılmaya başlandığı 1850 yılından bu yanan en sıcak dokuzuncu periyod oldu.
bu dönemde dünya genelinde kara ve okyanus yüzeyi sıcaklığı 1961-1990 yılları arasında ortalama 14.2 santigrat derece olan sıcaklığın 0.45 santigrat derece üzerinde ölçüldü.
2012 yılı hava durumu verilerinin yer aldığı rapor katar’ın başkenti doha’da devam eden bm iklim zirvesi ile aynı zamanda sunuldu.
cenevre merkezli örgüt, yılın başında pasifik okyanusu’nda meydana gelen la nina hava olaylarının soğutma etkilerine rağmen hava sıcaklıklarının yükseldiği konusuna dikkat çekti.
jarraud, la nina hava olaylarının sıcaklıkları ve yağıları etkileyebileceğini ancak uzun vadede insan eylemlerinin neden olduğu iklim değişikliği sonucu artan hava sıcaklıkları üzerinde etkisi olmayacağını söyledi.
kuzeyi daha çok vurdu
wmo’nun açıklamasında, sıra dışı iklim olaylarının dünya genelinde gözlemlendiği ancak kuzey kutbunun aynı anda birden çok olaydan etkilendiği vurgulandı.
wmo aynı zaman kuzey buz denizi olarak da bilinen arktik denizi’nin buzullarından meydana gelen beklenmedik erimeler konusunda da alarma geçilmesi gerektiğini söyledi.
abd ulusal kar ve buz veri merkezi, eylül ayında kuzey kutbu'ndaki buz miktarının şimdiye kadarki en düşük seviyesine indiğini açıklamıştı. buz miktarının 1979 yılından bu yana yarı yarıya azalarak 3,42 milyon kilometrekareye düştüğü belirtilmişti. bu da 3.3 milyon metre karelik bir alanın yanı yaklaşık hindistan’ın yüzölçümü genişliğinde bir bölgenin erimesi anlamına geliyor.
wmo raporunda, “ağustos’ta arktik denizi’ndeki buz kaybı günde yaklaşık 92 bin kilometre kare olarak ölçüldü ki bu şimdiye kadar ağustos ayı verileri içinde rekor bir kayıp” denildi.
daha önce büyük erime 2007'de yaşanmış, buz miktarı 4,17 milyon kilometrekareye inmişti.
hedefler tutturulamadı
sonuçları geçen hafta açıklanan bm araştırması, yükselen sera gazı salınım oranları nedeniyle dünyanın 3 ile 5 santigrat derece ısınacağını ortaya koymuştu. araştırma sonucunda gelişmekte olan ülkelerin salınımı azaltma konusundaki hedefleri tutturamadığı belirtilmişti.
benzer şekilde, dünya bankası'nın son raporu hava sıcaklığının bu yüzyılın sonunda 4 santigrat derece artacağı konusunda dünyayı uyarmıştı.
oysa iki yıl önce düzenlenen bm konferansında, hava sıcaklıklarındaki yükselmenin, endüstri devrimi öncesi dönemdeki sıcaklardan 2 santigrat dereceden daha fazla olmaması konusunda anlaşmaya varılmıştı. ancak dünya genelindeki ekonomik yavaşlamaya rağmen sera gazı salınım düzeyleri 2011 yılında rekor seviyeye ulaştı.
kaynak: ajanslar
Yorumlar