Türkiye
Çiçek ek süreye sıcak bakmıyor
Yeni anayasayı yazan uzlaşma komisyonuna tanınan süre doldu, TBMM Başkanı, "Geçerli bir sebep sunulmadıkça 'süreç aceleye gelmesin sözü' tatminkar değil" dedi.
Haberin Öne Çıkanları
'Ek süre yok'
45 gün toplanıldı
'Partisiz olmaz'

türkiye'nin yeni anayasanın yazan uzlaşma komisyonu, öngörülen takvim olan 2012 sonunda çalışmalarını tamamlayamayıp, kararlaştırılan ek sürede de çalışmalarını bitiremedi.
tbmm cemil çiçek, komisyonun çalışmalarıyla ilgili olarak, "önüme çok geçerli ve inandırıcı gerekçe koymamaları halinde, 'aceleye gelmesin' sözü, tek başına, ilave süre bakımından tatminkâr olmayabilir'' dedi.
anayasa çalışmalarında gelinen noktanın son derece hayati, önemli ve kritik olduğunu belirten çiçek, ''yeni anayasa yapma konusunda en verimli, en uygun zaman geride kaldı. özellikle seçim sebebiyle'' dedi.
süreçte sıkıntılı bir noktada olduklarını kaydeden çiçek, "üç ayda 45 gün toplanmışsınız, uzlaştığınız madde sayısı dört. 140-150 maddelik anayasa yapım sürecinde her üç ayda dört maddede anlaşacaksanız bu iş kendiliğinden bir şey ifade eder" ifadesini kullandı.
'siyasi partisiz olmaz'
tbmm anayasa komisyonu başkanı ve anayasa uzlaşma komisyonu üyesi ak parti ankara milletvekili ahmet iyimaya da konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.
iyimaya, uzlaşma komisyonunun toplantısının ardından yaptığı açıklamada, "siyasal partilerin olmaması halinde komisyonun faaliyetlerine devam etmesi mümkün değildir. ben, uzlaşma potansiyelinin devam etmesi gerektiğini düşünüyorum. fakat bu akşam değerlendiririz. önümüz neyi gösteriyor, birlikte karar veririz" şeklinde konuştu.
mhp konya milletvekili faruk bal ise, "akp çekilirse, geriye kalan partiler yapılmış olan hizmetleri daha ileriye götürebilecek bir çalışmayı üçlü olarak devam ettirecektir" şeklinde açıklamada bulundu.
erdoğan süre vermişti
başbakan recep tayyip erdoğan, tbmm anayasa uzlaşma komisyonu'ndan, çalışmalarını mart ayı sonuna dek tamamlamasını istemişti. erdoğan, aksi takdirde ak parti'nin hazırladığı yeni anayasa taslağını önce meclise sunacağını, daha sonra da referanduma götüreceğini söylemişti.
ekim 2011'de kurulan tbmm anayasa uzlaşma komisyonu'nda, meclis'te grubu bulunan ak parti, chp, mhp ve bdp'den üçer temsilci bulunuyor. yeni anayasanın yazılabilmesi için, komisyonda yer alan dört partinin de her konuda görüşbirliğine varması gerekiyor.
kaynak: ajanslar
Yorumlar