Mısır Seçimleri

Mısır ordusu özür diledi

Yüksek Askeri Konsey, Facebook üzerinden yaptığı açıklama ile protesto gösterilerinde hayatını kaybedenler için 'üzüntüsünü' dile getirdi.

Konular: Afrika, Mısır

Haberin Öne Çıkanları

'Sadık evlatlar' ifadesi

Tavizler reddedildi

Baskılar artıyor

Ülkedeki son olaylar ise polisin cumartesi günü Tahrir Meydanı'nda göstericiler tarafından kurulan kampı dağıtmasıyla başlamıştı. [Reuters]

mısır'da yönetimi elinde bulunduran yüksek askeri konsey, ülkede altı gündür süren gösterilerde ölen protestocular için özür diledi. konseyin facebook sayfasındaki açıklamada, "yüksek askeri konsey, tahrir meydanı'ndaki son olaylarda mısır'ın sadık oğullarından şehitlerin ölümü için üzüntülerini dile getirmekte ve en içten şekilde özür dilemektedir" ifadesi yer aldı.

açıklama, polisle konsey'in yönetimi derhal sivillere devretmesini isteyen göstericiler arasındaki çatışmalarda 35 kişinin ölmesini, 3 binden fazla kişinin de yaralanmasını izliyor. mısır'da pazartesi günü başlayacak parlamento seçimlerinin ilk aşaması öncesi gergin bir hava var. 

30 yıl ülkeyi yöneten devlet başkanı hüsnü mübarek'in şubat ayında 18 gün süren gösteriler sonrası istifaya zorlanması sonrası mısır'da ilk kez yapılacak seçimler, üç aşamalı yapılacak. yüksek askeri konsey'den gün içinde seçimlerle ilgili yeni bir açıklama yapılması bekleniyor.

tavizler reddedildi

mısır'da devlet başkanı hüsnü mübarek’in şubat ayında 18 gün süren ayaklanma sonrası görevi bırakmaya zorlanmasının ardından yönetimi devralan yüksek askeri konsey’in başındaki general mahmud hüseyin tantavi, salı gecesi yaptığı açıklamayla göstericilere bazı tavizler vermişti.

tantavi, ordunun siyasette kalma kalmaya niyeti olmadığını, parlamento seçimlerinin planlandığı gibi 28 kasım tarihinde başlayacağını, başkanlık seçimlerinin ise temmmuz 2012’den önce gerçekleştirileceğini kaydetmişti. ancak göstericiler, sivil yönetime daha hızlı bir geçiş talep edip “generalin ayrılmasını istiyoruz” sloganlarıyla gösterilerini sürdürmüştü.

ülkedeki son olaylar ise polisin cumartesi günü tahrir meydanı'nda göstericiler tarafından kurulan kampı dağıtmasıyla başlamıştı. 

baskı artıyor

mısır içişleri bakanlığı’nı koruyan polisler yüksek askeri konsey'den komut almadan hareket ederken, konseyin şiddet olaylarına son vermesine yönelik yapılan iç ve dış baskılar da artıyor.

amerika birleşik devletleri’nde (abd) beyaz saray’dan yapılan açıklamada “güvenlik güçlerinin göstericilere verdiği sert karşılıktan dolayı büyük kaygı duyuyoruz” mesajı verildi. abd dışişleri bakanlığı sözcüsü victoria nuland da, washington’un ülkede yeni bir hükümet kurulmasını sabırsızlıkla beklediğini kaydetti.

birleşmiş milletler (bm) insan hakları şefi navi pillay ise askeri polisin güç kullanımının tarafsız ve bağımsız bir soruşturma ile araştırılması gerektiğini söyledi. pillay, soruşturulması gereken konular içinde gözyaşartıcı gaz ile plastik ve gerçek mermilerin uygunsuz biçimde kullanılması olduğu da belirtti.    

yüksek askeri konsey, geçici kabinenin salı günü verdiği istifayı kabul etmişti. al jazeera kaynakları konseyin başbakanlık görevini bm'ye bağlı uluslararası atom enerjisi kurumu'nun eski başkanı muahmmed el baradey’e teklif ettiğini ancak el baradey’in kendi bakanlarını seçme yetisi olmayabileceği kaygısıyla görevi kabul etmekte tereddüt ettiğini söylemişti. 

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;