Mısır'da Mursi Dönemi
Mısır'da anayasa referandumu
İslamcıların desteklediği, liberal ve Hristiyanların karşı çıktığı referandumunda, halk yerel saatle 21.00'a kadar oy kullanacak.
Haberin Öne Çıkanları
Yüksek güvenlik
12 saat sürecek
Kutuplaşma var

mısır’daki çeşitli kesimleri karşı karşıya getiren yeni taslak anayasaya ilişkin referandumda, oy verme işlemi başladı. başkent kahire ve iskenderiye şehirleriyle birlikte 10 kentteki 6371 seçim merkezinde seçmenler, türkiye saati ile aynı olan saat 08.00'dan itibaren sandık başına gitti.
oy verme süresinin iki saat uzatılmasının ardından sandıklar gece 21.00'a kadar açık olacak ve anayasa referandumunun birinci aşamasında 51 milyon 333 bin seçmenden yaklaşık 25 milyonu oy kullanabilecek. referandumun güvenliğini, 130 bin polis ve 120 bin asker sağlıyor. sürecin ikinci aşaması 22 aralık'ta yapılacak.
yüksek seçim konseyi üyesi abdurrahman behlül, saat 19.00'da bitmesi planlanan oy kullanma işleminin iki saat daha uzatıldığını ve 21.00'a kadar devam edeceğini belirtti. behlül, seçim konseyi'nin süreyi uzatma kararını, seçim işlemlerinde öğleden sonra itibarıyla oy kullanan vatandaşların sayısı ve kalan süre göz önüne alınarak aldığını kaydetti.
iskenderiye'de kavga
öte yandan ordu, süreç tamamlanana kadar güvenliği en yüksek düzeyde tutacağı ve herhangi bir şiddet olayına izin vermeyeceği yönünde açıklama yaptı.
referandumdan bir gün önce tarafların çatıştığı iskenderiye'de, cumartesi günü de karşıt görüşlü gruplar arasında taş ve sopaların kullanıldığı kavgalar çıktığı belirtiliyor.
ülkede taslak anayasaya karşı çıkan laiklik taraftarı, liberal ve hristiyan gruplarla cumhurbaşkanı muhammed mursi'nin ve yeni metnin islamcı destekçileri, referandum önceki günlerde yoğun olarak karşılıklı gösteriler düzenliyordu.
muhalif gruplar, oylamada ‘hayır’ oyu verilmesi yönünde çağrı yapmıştı.
kutuplaşma var
mursi, ülkedeki mevcut hassas güvenlik durumunu gerekçe göstererek, referandum tamamlanana kadar orduya sivilleri tutuklama yetkisi vermişti.
eski rejimin şubat 2010'da yıkılması sonrası seçimler başa gelen ilk cumhurbaşkanı konumunda olan mursi'nin, 22 kasım'da devlet kurumlarının denetimini aşacak bir şekilde yetkilerini genişletmeye çalışmasıyla ülkede zaten var olan kutuplaşma daha da yoğunlaşmış, taslak anayasaya ilişkin görüş ayrılıklarıyla birlikte ise tansiyon had safhaya çıkmıştı. mursi, yetkilerini arttırmaya yönelik girişimini tepkiler üzerine geri çekmişti.
kaynak: ajanslar
Yorumlar