Mısır'da Mursi Dönemi
Referandum öncesi şiddet
Anayasa taslağını oylamaya hazırlanan Mısır'ın en büyük ikinci kenti İskenderiye'de İslamcılar ve muhalifler çatıştı, olaylarda en az 15 kişi yaralandı.
Haberin Öne Çıkanları
Muhalifler endişeli
Namaz çıkışı buluşma
En büyük siyasi kriz

mısır’da cumartesi günü oylamaya sunulacak tartışmalı anayasa taslağını destekleyen islamcılar ve karşı çıkan muhalifler, ülkenin farklı bölgelerinde son gösterilerini düzenledi. ülkenin en büyük ikinci kenti iskenderiye'de çatışan taraflar polisin müdahalesiyle ayrılabildi, olaylarda en az 15 kişi yaralandı.
günlerdir karşıt grupların çatışmalarına sahne olan ülkede, referandumdan bir gün önce gerilimin en çok tırmandığı kent kuzeydeki iskenderiye oldu. ibrahim camii'ndeki cuma hutbesinde imamın cumhurbaşkanı muhammed mursi karşıtlarını eleştirmesiyle başlayan olaylar, taşlı sopalı kavgaya dönüştü.
şiddete dönüşen eylemi aktaran devlet televizyonunun haberinde, elinde kılıç sallayan bir göstericinin görüntüsüne yer verildi.
muhalifler kahire'de toplandı
protestolara sahne olan bir diğer nokta ise başkent kahire oldu. muhalif koalisyon ulusal kurtuluş cephesi destekçileri, cuma günü tahrir meydanı’ndaki cumhurbaşkanlığı sarayı önünde toplandı.
grup, destekçilerinden 15 ve 22 aralık tarihlerinde iki tur halinde yapılması planlanan referandumda ‘hayır’ oyu kullanmalarını istemeye karar vermişti.
kahire’de bulunan al jazeera muhabiri rory challands, muhaliflerin yeni anayasada islami kanunların ağırlıklı olmasından endişe ettiklerini belirtiyor. challands’a göre muhalifler, anayasada insan hakları ve özgürlüklere daha fazla yer verilmesini istiyor, özellikle işçilerin ve kadınların haklarının artırılmasını talep ediyor.
islamcılar nasr kentinde
anayasa taslağına destek çıkan islami güçler koalisyonu ise nasr kentinde öğlen namazının ardından bir araya geldi. bu grup taslağın mısır halkının eşit temsiline izin verdiğini ve demokrasiyi sağladığını düşünüyor.
mısır dışında oy kullanılıyor
öte yandan yurt dışına yaşayan mısır vatandaşları, üç gündür bulundukları ülkelerdeki büyükelçiliklerine giderek anayasa taslağı için oy veriyorlar. 150’den fazla ülkede 500 binden fazla mısır vatandaşının oy kullanması bekleniyor.
geçen ay meclis tarafından onaylanan anayasa taslağı mısır’da haziran ayında muhammed mursi’nin cumhurbaşkanı seçildiği seçimlerin ardından yaşanan en büyük siyasi krize neden oldu.
kahire’de haftalardır mursi yandaşları ve karşıtları sokak gösterileriyle neredeyse her gün karşı karşıya geliyor. mısır'daki siyasi kriz, cumhurbaşkanı mursi’nin 22 kasım’da kendisine olağanüstü yetkiler veren ve onu yargıdan muaf tutan kararnameyi yayımlamasıyla başlamıştı. mursi, ülke çapında protesto gösterilere neden olan kararnameyi geri çekmiş, ancak anayasa taslağının referandumunu ertelememişti.
geçen hafta yaşanan çatışmalar en az yedi kişinin ölümüne, yüzlerce kişinin de yaralanmasına neden olmuştu. olaylar yüzünden cumhurbaşkanlığı sarayı önünde güvenlik önlemleri artırıldı.
demokratik seçimle geldi
mısır'da 30 yıl yönetimi elinde bulunduran hüsnü mübarek’in halk ayaklanması sonucu şubat 2011’de isifa etmesinden sonra yönetimi yüksek askeri konsey (yak) üstlenmişti. temmuz ayında ise mısır cumhurbaşkanı muhammed mursi, yemin ederek resmen göreve başlamıştı.
devrim sürecinde 800’den fazla kişi kaybederken, 11 bine yakın kişi yaralandı.
ülke tarihinde demokratik seçimle göreve gelen ilk isim olan mursi, 1952'de monarşinin sona ermesinden bu yana mısır'ın beşinci cumhurbaşkanı olmuştu. mısır'da ağustos ayında da başbakan hişam kandil liderliğindeki yeni hükümet göreve başlamıştı.
cumhurbaşkanı mursi göreve gelmesinin hemen ardından, mübarek rejiminin devrilmesiyle geçiş döneminde iktidarı üstlenen yak başkanı ve yeni kabinenin savunma bakanı hüseyin tantavi ile genelkurmay başkanı sami annan'ı emekliye sevk etmişti.
mursi ayrıca, askerlerin 17 haziran 2012 tarihinde ilan ettiği, orduya geniş yetkiler tanıyan ve cumhurbaşkanının yetkilerini kısıtlayan anayasal düzenlemeleri de iptal etmişti.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar