Kafkasya
Rusya'da gösteriler izne bağlanıyor
Protesto yürüyüşleri için resmi izni şart koşan yeni yasa kapsamında, şiddet olaylarına karışanlar ise ağır para cezasına çarptırılacak.
Konular:
Vladimir Putin, Rusya
Haberin Öne Çıkanları
241 oyla geçti
Henüz onaylanmadı
'Putin veto etsin'

rusya'da seçimleri ve devlet başkanı vladimir putin'i hedef alan pek çok protesto gösteri düzenlenmesinin ardından parlamento, izinsiz yürüyüşlere karşı sıkı tedbirler getiriyor.
oybirliğiyle meclisten geçen yeni düzenlemeye göre, hiçbir gösteri izinsiz düzenlenemeyecek; şiddet olaylarına karışan göstericilere ise 586 bin ruble (yaklaşık 33 bin türk lirası) para cezası kesilecek. 'barışa zarar veren' ve 'şehir trafiğinin kirlenmesine sebep olacak' gösterilere izin verilmeyecek.
duma'da 147'ye karşı 241 oyla kabul edilen düzenlemenin kanunlaşması için putin'in onayı gerekiyor.
kremlin'in insan hakları konseyi başkanı mihail fedetov, putin'den yasayı veto etmesini isteyeceğini açıkladı. ancak putin, fedetov'un görüşlerini basın aracılığıyla değil, kendisine direkt iletmesi gerektiğini belirtti.
ayrıca putin'in basın sekreteri dmitriy peskov ise, başkan'ın yasayla ilgili tüm görüşleri dikkate alacağını ifade etti. yasa bugün federal konsey'de tartışılacak.
seçime yönelik protestolar
rusya'da geçen yılın aralık ayındaki parlamentoyu belirleyen ve mart ayında vladimir putin’i üçüncü kez rusya devlet başkanlığı koltuğuna oturtan seçimler ülke çapında pek çok protesto gösterisini tetiklemişti.
binlerce kişinin gözaltına alındığı gösterilere katılanlar muhalifler ile bazı uluslararası gözlemciler, seçimlerde aynı kişinin birden fazla oy kullandığı ve insanların otobüslerle sandıklara taşınarak birkaç kez mükerrer oy kullandırtıldığını savunuyordu.
putin de yaptığı açıklamada, bazı ihlallerin olduğunu kabul etmiş ancak bunların seçimlerin sonucuna etki etmeyecek ölçüde olduğunu belirtmişti.
kaynak: ajanslar
Yorumlar