Türkiye

Şentop: Komisyon tek seçenek değil

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı, Anayasa Uzlaşma Komisyonu çalışmalarının ay sonunda sonlanacağını ve hükümetin bir sonraki adıma karar vereceğini söyledi.

Haberin Öne Çıkanları

'Başkanlık anayasayı tıkamıyor'

'Komisyon tek seçenek değil'

Pozisyonlar farklı

Şentop, 'Akademik ve ucu açık bir yaklaşımla çalışmaların sürmesi mümkün gözükmüyor' dedi. [AA]

tbmm anayasa uzlaşma komisyonu üyesi ve ak parti genel başkan yardımcısı mustafa şentop, komisyonunun nisan ayı sonuna kadar çalışmalarını sonlandırması gerektiğini kaydetti. açıklama, ak parti hükümetinin, komisyonun yeni anayasaya yönelik çalışmalarını tamamlaması için öngördüğü sürenin 31 mart tarihinde sona ermesinin ardından geldi.

şentop, cumartesi günü yaptığı açıklamada, zaman konusunu pazartesi yapılacak komisyon toplantısında gündeme getireceklerini söyledi. ak parti genel başkan yardımcısı, “akademik ve ucu açık bir yaklaşımla çalışmaların sürmesi mümkün gözükmüyor” ifadesini kullandı.

şentop, ay sonuna kadar ortaya çıkan metnin içeriğine göre, bir sonraki adımda ne yapılacağına, hangi partilerle uzlaşmaya gidileceğine karar verileceğini aktardı. komisyon üyesi, ak parti'nin 'başkanlık sistemi' önerisinin çalışmaları tıkadığı yönündeki eleştirilere ise, ''üzerinde uzlaşma sağlanmayan 100 maddenin 41'inin başkanlık sistemiyle hiç alakası yok" sözleriyle tepki gösterdi.

şentop, masadan kimin kalkacağına ilişkin bir dertleri olmadığını belirterek, ''ak parti'nin tek seçeneği bu komisyon değildir... biz anayasa taahhüdümüze sadık kalacağız. üç partiyle olmuyorsa ikisi, ikisi ile olmuyorsa biriyle yapmak için müzakere edeceğiz, bu da olmazsa kendi önerimizi hazırlayıp sunacağız'' diye konuştu.

süre doldu, uzlaşı yok

tbmm'de temsil edilen siyasi partiler, yeni anayasa için ilk önerilerini cuma günü tbmm'ye sunmuştu. anayasanın giriş bölümüne ek olarak, yönetim şekli ve  idari yapı gibi konularda görüş ayrılıkları sürüyor.

millet ve halk kavramlarına ilişkin olarak, iktidardaki ak parti, başlangıç metninde etnik ve dini farklılıklara saygıya vurgu yapılmasını isterken, hazırladığı metinde 'türk milleti' ifadesine yer verdi. ak parti anayasada, "her türlü ayrımcılığı reddeden, etnik ve dini farlılıklarımıza saygı duyarak birlikte yaşama arzusuyla hareket eden biz türk milleti..." sözlerinin yer almasını önerdi. parti, ilk maddelere ilişkin önerilerinde, türkiye cumhuriyeti'nin, 'demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk devleti' olduğunu vurguladı, ancak atatürk milliyetçiliğine yer vermedi. 

ana muhalefet partisi chp'nin başlangıç bölümü teklifinde ise 'türkiye cumhuriyeti ahalisi' ve 'türk ulusu' ifadeleri bulunuyor. parti, "bin yıldır dostlukla yaşayan anadolu'da buluşan kadim uygarlıkların mirasçısı olan türkiye cumhuriyeti ahalisi; türk ulusu adıyla; insan onuruna, insan haklarına, hukukun üstünlüğüne, sosyal adalete, katılımcı ve çoğulcu demokrasi anlayışına dayalı laik cumhuriyetin kurum ve kurallarını düzenleyen..." sözlerinin anayasada bulunmasını talep etti.
 
milliyetçi tabanı temsil eden mhp ise mevcut anayasadaki 'türk milleti' vurgusunun aynen kalmasını istedi. parti, "gazi mustafa kemal atatürk'ün öncülüğünde yapılan kurtuluş savaşı ile kurulan türk devleti'nin, ezelden beri hür yaşamış türk milleti'nin ve aziz türk vatanı'nın ebediyen varlığı, bağımsızlığı, bölünmez bütünlüğü ve egemenliğin kayıtsız şartsız millete aidiyeti ilkeleri üzerinde inşa edilen bu anayasa..." şeklinde türklüğe vurgu yaptı.
 
kürtlerin ağırlıklı olarak temsil edildiği bdp'nin metninde ise 'biz türkiye halkı' ifadesi yer alırken, tüm kimlikler, kültürler, diller ve inançlar için anayasal güvence istendi. parti ayrıca ilk maddelerde, "devletin idari yapısı ademi merkezi sistem esasına göre düzenlenir. devletin toprak bütünlüğüne dokunulamaz" cümlelerinin bulunmasını teklif etti. bdp'nin metninde, "devletin resmi dili, türkçe'dir. tüm vatandaşların resmi dili öğrenme görevi ve hakkı vardır. türkiye halkının kullandığı diğer ana diller bölge meclislerinin kararıyla ikinci resmi dil olarak kullanılabilir" denildi.
 
18 ayda 29 madde
 
dört partinin katılımıyla ekim 2011'de kurulan komisyonda, bir maddenin kabulü için komisyondaki tüm siyasi partilerin temsilcilerinin onayı gerekiyor.
 
komisyon nezdinde uzlaşma sağlanabilmesi için 31 mart'ı son tarih olarak ilan eden başbakan recep tayyip erdoğan, tbmm başkanı cemil çiçek'ten çalışmalara nokta konulmasını istemişti. çiçek ise, son olarak ek süreye sıcak bakmadığı yönünde açıklama yapmıştı.
 
iktidar partisi daha önce yaptığı açıklamalarda, komisyonda uzlaşma sağlanamaması durumunda kendi anayasa metnini tbmm'ye sunacağını bildirmişti.
 
anayasa değişikliğinin kabul için milletvekillerinin üçte ikisinin, yani 367 milletvekilinin oyu gerekiyor. bu sayı 330 ile 367 arasında kalırsa, cumhurbaşkanının değişiklikleri referanduma götürme yetkisine sahip.
 
kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;