Yunanistan Ekonomik Krizi
Yunanistan 'acı reçete'yi oyluyor
130 milyar euroluk yardıma karşılık sert tasarruf tedbirleriyle yüz yüze kalan Yunanistan'da, Parlamento tasarıyı görüşürken dışarıda gösteriler düzenleniyor.
Haberin Öne Çıkanları
Görüşme saatler sürecek
Sintagma'da gösteri
Kabine operasyonu

iflasın eşiğindeki yunanistan'da, bakanlar kurulu tarafından onaylanan 130 milyar euroluk ikinci kredi anlaşması ile ilgili tasarının, parlamento’da devam eden ve geç saatlere kadar sürmesi beklenen görüşmelerin ardından gecenin ilerleyen saatlerinde oya sunulması bekleniyor.
kanun tasarısı, ülkenin özel sektöre karşı yükümlü olduğu 100 milyar euro kadar borcunun silinmesini sağlayacak ‘tahvil takası anlaşması’, sert tasarruf tedbirlerini içeren ‘ikinci kredi anlaşmasını imzalamak üzere başbakan ve maliye bakanına yetki verilmesi’ ve ‘bankalara yeniden sermaye enjeksiyonu yapılması’ şeklinde üç madde halinde milletvekillerinin onayına sunulacak.
oylama öncesinde başbakan lukas papadimos liderliğindeki ulusal birlik hükümetini oluşturan üç siyasi parti içinde tepkiler sürerken, 300 sandalyeli yasama kurumunda 236 vekile sahip merkez sol panhelenik sosyalist hareket (pasok) ve merkez sağ yeni demokrasi partisi (nd) milletvekillerinin tasarıya ‘evet’ oyu vermesi, paketin onaylanması için yeterli olacak.
hükümetin üçüncü üyesi aşırı sağ ortodoks halk partisi (laos) ise, kabinedeki dört bakanı ile hükümetten çekilmiş ve tedbirlere karşı oy kullanacağını duyurmuştu. pasok’tan da iki bakan yardımcısı görevini bırakmıştı. kabinede bu gelişmeler nedeniyle yapılacak değişikliğin parlamento’daki oylama sonrasında gerçekleşmesi bekleniyor.
geçtiğimiz yıl başbakanlık görevinden çekilen pasok genel başkanı yorgo papandreu ile nd genel başkanı andonis samaras, cumartesi günkü parti toplantılarında yaptıkları konuşmalarda, milletvekillerine parti disiplinine uyarak 'evet' oyu vermeleri çağrısında bulundu.
papandreu ve samaras, söz konusu yasanın onaylanmasının ‘milli bir konu’ olduğunu belirterek, milletvekillerini ‘aksi şekilde hareket edecek olanların partilerinden ihraç edilecekleri’ yönünde uyardı.
merkel ve sarkozy, atina'ya baskı yapıyor. [reuters]
tüm bu uyarılara rağmen partilerinden istifa eden ve tedbirlere karşı olduğunu açıklayan milletvekilleri bulunuyor.
maskeli göstericilerin öfkesinden birçok bina nasibini aldı. [reuters]
güvenlik güçleri, göstericileri göz yaşartıcı gazla dağıtırken, müdahaleden etkilenenler arasında müzisyen mikis theodorakis ile eski siyasetçi manolis glezos da yer aldı.
yaralan bir polis ve göstericiler ambulansla hastaneye götürüldü, birçok kişi de gözaltına alındı. anarşist gruplar, stadiu ve akademias caddesindeki bazı dükkanların da camlarını kırdı, bir banka şubesini ve bir alışveriş merkezini ateşe verdi.
polis yetkilileri yaralananlar olduğunu, ayrıca birçok kişinin gözaltına alındığını bildirdi.
yunanistan komünist partisi (kke) mücadeleci işçi kolları birliği (pame) üyeleri ise omonia meydanında başladıkları yürüyüşlerini çatışmalar nedeniyle sintagma meydanı'nda sonlandıramadı, tekrar omonia meydanına dönmek zorunda kaldı.
acil kaynak gerekli
mart ayında 14,5 milyar euroluk tahvil ihracı yaparak borçlanması gereken ülkenin, bunu gerçekleştiremezse temerrüde düşmesi bekleniyor. koalisyon liderleri şu ana kadar, 2012'de kamu harcamalarını gayri safi yurt içi hasıla’nın (gsyih) yüzde 1,5'i oranında kesilmesi, rekabeti geliştirmek için maaşlarda kesintiler yapılması ve bankaların ulusallaştırmadan sermayelerinin yeniden yapılandırılması gibi konularda uzlaşmıştı.
yunan hükümeti ayrıca, mali yardım karşılığında 2015'e kadar 750 bin kamu çalışanının 150 bininin 2015 yılına kadar işten çıkarılması, 2012 için talep edilen 3,3 milyar euroluk ek önlem paketinin şartlarının yerine getirilmesi, özel sektörde asgari ücretin yüzde 22 azaltılması ve emekli maaşlarında 300 milyon euro kesinti yapılması konularında troyka ile anlaşmaya varmıştı.
ab’nin iki merkez ülkesinin lideri olan fransa cumhurbaşkanı nicolas sarkozy ve almanya başbakanı angela merkel daha önce çeşitli kereler, atina'nın talepleri yerine getirmediği takdirde yeni bir anlaşma olmayacağını kaydetti.
ekim 2011’de üzerinde anlaşılan 130 milyar euroluk paketten önce, mayıs 2010’da da atina’ya yönelik 110 milyon euroluk bir paket kabul edilerek, uygulamaya sokulmuştu.
euro bölgesi, yunanistan başta olmak üzere, italya, ispanya, portekiz ve irlanda gibi üye ülkeleri yoğun olarak etkileyen borç krizinin yayılmaması için çözüm üretmeye çalışıyor.
bu çerçevede, yunanistan ekonomisini kurtarmaya yönelik kurtarma paketlerini, kemer sıkma önlemleri karşılığında uygulamaya koyma kararı alan ab liderleri, kurdukları avrupa mali istikrar fonu (efsf) çerçevesinde irlanda ve portekiz’e de fon sağlıyor.
italya da imf ve ab denetiminde, ekonomist başbakan mario monti yönetiminde tasarruf tedbirleri alıyor.
kaynak: ajanslar
Yorumlar