'Merak' karbon izine rastladı

Yaşam için gerekli bir madde olsa da, bilim adamları keşfin Kızıl Gezegen'de hayat olabileceğine dair bilgi vermediğini söyledi.

Haberin Öne Çıkanları

Karbon yetmiyor

Su da gerekli

Kaynağı bilinmiyor

Curiosty, Mars'tan aldığı toprak örneklerini analiz ediyor. [NASA]

nasa’nın mars’a keşfe gönderilen uzay aracı curiosity (merak), kızıl gezegen’de karbon izlerine rastladı. ancak bilim adamları dünya üzerinde yaşamın kurucu unsurlarından biri olan karbonun, mars’ta benzer bir rol oynayıp oynamadığının henüz bilinmediğini söyledi.

projenin başındaki bilim adamlarından california teknoloji enstitüsü’nden john grotzinger, “sadece bir yerlerde karbon bulmak, yaşam ile ilgili bir sonuç çıkacak ya da yaşama elverişli bir habitat bulunacak anlamına gelmiyor” dedi.

grotzinger, “eğer organik karbon varsa ancak su yoksa, yaşanabilir bir çevre olamaz” diye konuştu. grotzinger karbon ve suyun bir araya gelse bile yaşam için sülfür, oksijen, fosfor ve nitrojen gibi başka elementlere de ihtiyaç duyulduğunu hatırlattı.

nasa’da görevli bilim adamı paul mahaffy  ise  “alınan toprak örneğinin organikler açısından zengin olmaması beklenemez. uzun zamandır marsın çetin iklim koşullarına maruz kalmış” dedi.

karbonun kaynağı bilinmiyor

bilim adamaları curiosity'nin son aldığı toprak örneğinde rastlanan karbon izlerinin dünya’dan gelen kuyruklu yıldızlar ve asteroidler tarafından mars’a taşınan kirlilikten mi kaynaklandığını yoksa kızıl gezegen’deki jeolojik ya da biyolojik aktivitelerden gelen yerel izler mi olduğunu bilmiyor.

grotzinger bulguların tam olarak ne olduğunun anlaşılması için daha çok incelme  yapılması gerektiğini söyledi.

ağustos ayında mars’a iniş yapan curiosity’nin daha önce aldığı toprak örneğinde, hawaii toprağında bulunan minerallere benzer mineraller tespit etmişti. curiosity ondan önce de mars'ra bir zamanlar yüzey boyunca akan bir nehrin izlerini bulmuştu.

bir zamanlar sıcak ve nemliydi

bugünkü haliyle ‘soğuk bir çöl’ olan mars’ta su bulunmuyor. ancak kaya parçalarından numune alınarak yapılan jeolojik araştırmalar kızıl gezegen’in önceden daha sıcak ve nemli olduğunu gösteriyor.

kasım ayında fırlatılan ve ağustos ayında mars'a iniş yapan curiosity, nasa tarafından güneş sistemi'nin bir başka gezegenine şimdiye kadar gönderdikleri en kapasiteli robot.

yaklaşık 2 milyar dolarlık proje, nasa’nın 1970’li yıllardaki viking araştırmalarından bu yana ilk astrobiyolojik çalışması. taşıdığı 10 bilimsel cihazla kaya parçalarının kimyasal tahlilini yapacak curiosity, kraterde  yaşam için organik unsurlar bulunup bulunmadığını inceliyor.

kızıl gezegen'de bir mars yılı (687 dünya günü) geçirmesi hedeflenen curiosity’nin gelecek yıl gale krateri'nin tabanından yükselen dağın tortu katmanlarını inceleyerek mars’ın tarihi hakkında daha zengin bilgilere ulaşması bekleniyor.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;