Topçu Kışlası'na ret

Taksim Meydanı'na 17. yüzyılda var olan ve yayalaştırma projesi kapsamında Gezi Parkı'nın yerine yeniden yapılması planlanan tarihi binaya Koruma Kurulu'ndan onay çıkmadı.

Konular: Yaşam

Haberin Öne Çıkanları

17. yüzyıldan

Plan onaylanmadı

Taksim yayalaşıyor

İstanbul Büyük Şehir Belediyesi tarafından paylaşılan Topçu Kışlası planları.

koruma kurulu taksim gezi parkı'nda yapılmak istenen topçu kışlası projesi'ni uygun bulmadı.

gezi parkı'nı yok eden topçu kışlası projesi, istanbul 2 numaralı kültür varlıklarını koruma bölge kurulu tarafından yapılan incelemeler sonucunda oybirliği ile reddedildi.

kurul, kışlanın yapım yılı, mimarı, plan özellikleri, yapım detayları tam olarak bilinmediği ve yerine yapılan yapıların ünümüzde 60-70 yıllık kullanım değeri ile tarihe belgelik eden bir nitelik kazanmış olduğu gerekçesi ile planı onaylamadı.

'taksim meydanı düzenleme projesi'nin durdurulması için aralık ayında topladığı 50 bin imzayı koruma kuruluna teslim eden taksim dayanışması tarafından yapılan yazılı açıklamada, kararın umutla karşılandığı ve platformun sürecin takipçisi olmaya devam edeceği söylendi.

kültür ve turizm bakanlığı da projenin iptal edilmediğini yeni plan yapılacağını açıkladı. 

taksim yayalaşıyor

1806'da iii'üncü selim döneminde inşa edilip, 1940'da istanbul valisi ve belediye başkanı lütfi kırdar tarafından yıktırılan taksim topçu kışlas'nın taksim meydanı'na yeniden inşa edilmesi 'taksim meydanı düzenleme projesi' ile gündeme gelmişti.

'taksim'in yayalaştırılması projesi' olarak da bilinen çalışma, ilk olarak 2011 genel seçimleri öncesinde başbakan recep tayyip erdoğan tarafından gündeme getirildi. meydan ve çevresinin imar planında değişiklik yapılması ile ilgili teklif, istanbul büyükşehir belediyesi (ibb) meclisi’nde 16 eylül 2011'de kabul edildi. aynı plan 4 ocak 2012'de ve 2 numaralı kültür varlıklarını koruma bölge kurulu tarafından onaylandı.

plan 14 şubat 2012’de askıya çıkarılınca, yapılan değişikliğin hem yasaya hem de meydanın ‘ruhuna’ aykırı olduğunu düşünen, aralarında mimarlar odası başta olmak üzere çeşitli meslek odalarının ve disk’in de bulunduğu onlarca dernek, konfederasyon ve platform bir araya gelerek ‘taksim dayanışması’nı kurdu. meydanın bu projedeki gibi  'insansızlaştırılmasının' sosyolojik, ekonomik, kültürel, tarihi ve mimarı anlamda yanlış olduğunu savunan grup projeyi mahkemeye taşıdı.

mahkeme kararı ile projeyi tekrar gözden geçiren 2 numaralı koruma kurulu,10 ekim 2012 tarihli kararıyla proheyi onayladı.

ilk haline göre küçük değişiklikler yapılan proje ile tarlabaşı ile cumhuriyet bulvarı arasındaki güzergahta araç trafiği yer altına alınacak ve meydanda yeni bir düzenlemeye gidilecek.

çalışmalar sürüyor

tüm itirazlara rağmen taksime ilk kazma ekim sonunda vuruldu. 

proje kapsamında tarlabaşı bulvarı-cumhuriyet bulvarı araç trafiği yer altına alınacak. tarlabaşı’ndan gelen araçlar harbiye, taşkışla, dolmabahçe yönüne gidebilecek. 

gümüşsuyu, sıraselviler ulaşımı ise mete caddesi üzerinden ve akm önünden sağlanacak. anıt etrafındaki araç trafiği, otobüs ve duraklar meydandan kaldırılacak.

böylece taksim, yaklaşık 100 bin metrekarelik yayalaşmış bir meydana kavuşmuş olacak.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;