Yunanistan Ekonomik Krizi

Seçimin galibi Samaras

Yunanistan'daki seçimlerde ilk sırada yer alan muhafazakar Yeni Demokrasi Partisi'nin lideri, resmen hükümeti kurmakla görevlendirildi.

Konular: Avrupa

Haberin Öne Çıkanları

ND'nin oyu yüzde 29,7

SYRIZA'dan ND'ye ret

Altı haftada iki seçim

Yeni Demokrasi Partisi'nin destekçileri, seçim sonuçlarının netleşmesi sonrası büyük sevinç yaşadı. [AFP]

Paketler dizisi

ekim 2011’de prensipte üzerinde anlaşılan 130 milyar euroluk son paketten önce, mayıs 2010’da da atina’ya yönelik 110 milyar euroluk bir paket kabul edilmiş ve uygulamaya konulmuştu. son iki yıldır taahhüt ettiği hiçbir hedefi tutturamayan atina’nın ikinci kurtarma paketindeki başarısı, izlenecek ekonomik programı hazırlayan ab komisyonu, ecb ve imf yetkilileri tarafından bile sorgulanıyor.

yıllardır ağır ekonomik krizle mücadele eden yunanistan'da pazar günü yapılan genel seçimlerde, muhafazakar yeni demokrasi partisi (nd) ilk sırada yer aldı. cumhurbaşkanı karolos papulyas tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilen nd lideri antonis samaras, koalisyon pazarlıklarına başladı.
 
yunanistan'da resmi olmayan sonuçlara göre, kemer sıkma politikalarına temelde destek veren nd, oyların yüzde 29,7'sini aldı. mevcut ekonomik önlemlere karşı çıkan syriza'nın oy oranı yüzde 27 olurken, panhelenik sosyalist hareket (pasok) de yüzde 12,3'lük oy oranı ile üçüncü sırada yer aldı.
 

ilk belirlemelere göre parlamentoda nd 129, syriza 71, pasok ise 33 sandalye elde etti. aşırı sağcı altın şafak partisi de 18 milletvekili çıkardı.

samaras, sonuçların açıklanmasının ardından, "yunan halkı euro bölgesi'nde kalınmasını istediğini açıkça belirtmiş oldu" dedi. nd lideri, göreve başlar başlamaz, daha fazla kişiye iş imkanı sağlamak, adaleti tesis etmek ve güvenliği muhafaza etmek çalışacaklarını belirtti.  
 
'boşa harcanacak vakitleri olmadığını' söyleyen samaras, "kurulacak bir ulusal kurtuluş hükümeti yunanistan'a ekonomik büyüme getirmeli ve yunan halkına en kötü günlerin geride kaldığı yolunda güvence vermelidir" dedi. 
 
samaras, başta seçimde ikinci sırada yer alan radikal sol koalisyon (syriza) olmak üzere parlamentodaki partilerden destek istedi. ancak syriza lideri alexis tsipras, hükümete katılmayı reddetti. 
 
bu durumda, samaras'ın hükümeti kurması için pasok'un desteğine ihtiyacı var. daha önce syriza'nın da dahil olacağı bir hükümet kurulmasını isteyen pasok yetkileri son açıklamalarında, en önemli hedefin bir hükümet kurulması ve siyasi belirsizliğe son verilmesi olduğunu söyledi. parti yönetimi pazartesi günü toplanarak bundan sonra izlenecek stratejiyi belirleyecek. gündemde pasok'un kabineye dahil olması ya da hükümete dışardan destek vermesi var. 

yunanistan’ın ab ve imf’den alacağı kurtarma paketleri, bütçe kısıntısı gerektiren katı önlemler içeren ön şartları da beraberinde getirmişti. bunların arasında kamu sektöründe büyük istihdam tenzilatları, emekli ve çalışan maaşlarında önemli kesintiler ile vergilerde artış gibi ekonomik tasarruf tedbirleri yer alıyor.

genç oylar sola 

atina'dan bildiren al jazeera muhabiri barnaby phillips, seçmenin oy verme davranışının demografik özelliklere göre büyük farklılıklar gösterdiğine vurgu yaptı.
 
phillips, gençlerin sola yönelik desteği daha fazla olurken, yaşlı gruplar daha çok muhafazakar grupları desteklediğini söyledi. phillips, syriza'nın büyük destek alması genç işsizliğin yüksek olmasına bağladı. 
 
hükümet kurulamamıştı
 
iki yıldır ekonomik krizle mücadele eden ve ab'nin ortak para birimi euro'dan çıkması gündeme gelen yunanistan'da, 6 mayıs'taki genel seçimlerinin ardından cumhurbaşkanı  papulyas hükümeti kurma görevini ilk olarak nd lideri antonis samaras'a, ardından syriza lideri alexis tsipras'a, son olarak da pasok'un lideri evangelos venizelos'a vermiş, üç liderin de çabaları sonuçsuz kalmıştı.
 
bunun üzerine seçimlerin yenilenmesi kararlaştırılmıştı.
 
 
kaynak: al jazeera ve ajanslar

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;