Yunanistan Ekonomik Krizi
Yunanistan'da 'kurtuluş hükümeti' kuruldu
İki sol partiyle anlaşan Yeni Demokrasi Partisi lideri Antonis Samaras, yemin ederek Yunanistan'ın yeni başbakanı oldu.
Haberin Öne Çıkanları
Kabineyi açıklayacak
Revizyon talebi
İkinci deneme

yunanistan'da altı hafta içinde yapılan ikinci genel ikinci seçimin ardından kısa süre içinde hükümet kuruldu. seçimde ilk sırada yer alan muhafazakar yeni demokrasi partisi'nin lideri (nd) antonis samaras, başkent atina'daki dini bir törenle yemin ederek başbakan oldu.
yemin töreni öncesi cumhurbaşkanı karolos papulyas tarafından kabul edilen 61 yaşındaki eski dışişleri bakanı samaras, ekonomik kriz içindeki ülkede derhal yeni bir koalisyon hükümeti kurmak için, panhelenik sosyalist hareket (pasok) ve demokratik sol parti'nin (dimar) desteğini almıştı.
samaras ile çarşamba günü bir araya gelen dimar başkanı fotis kouvelis, partisinin muhafazakarların liderliğinde kurulacak koalisyona destek vereceğini duyurmuştu.
pasok'un lideri evangelos venizelos da, hükümet kurma çalışmalarının çarşamba akşamı tamamlanacağını belirtmişti.
ülkenin yeni maliye bakanı'nın, yunanistan ulusal bankası başkanı vassilis rapanos olacağı bildiriliyor. kabinenin diğer üyelerinin de çarşamba akşamı açıklanması bekleniyor.
pasok ve dimar, yunanistan'a yönelik kurtarma paketi karşılığında ab'nin istediği kemer sıkma tedbirlerinde yumuşamaya gidilerek revizyon yapılmasını talep ediyor.
tepkiler sürüyor
yunanistan'da kemer sıkma politikalarına temelde destek veren nd, oyların yüzde 29,7'sini almıştı.
mevcut ekonomik önlemlere karşı çıkan syriza'nın oy oranı yüzde 27 olurken, panhelenik sosyalist hareket (pasok) de yüzde 12,3'lük oy oranı ile üçüncü sırada yer almıştı.
böylelikle parlamentoda nd 129, syriza 71, pasok ise 33 sandalye elde etmiş; aşırı sağcı altın şafak partisi de 18 milletvekili çıkarmaya hak kazanmıştı.
hükümet kurulamamıştı
iki yıldır ekonomik krizle mücadele eden ve ab'nin ortak para birimi euro'dan çıkması gündeme gelen yunanistan'da, 6 mayıs'taki genel seçimlerinin ardından cumhurbaşkanı papulyas hükümeti kurma görevini ilk olarak nd lideri antonis samaras'a, ardından syriza lideri alexis tsipras'a, son olarak da pasok'un lideri evangelos venizelos'a vermişti.
ancak üç liderin de çabaları sonuçsuz kalması üzerine seçimlerin yenilenmesi kararlaştırılmıştı.
yunanistan’ın ab ve imf’den alacağı kurtarma paketleri, bütçe kısıntısı gerektiren katı önlemler içeren ön şartları da beraberinde getirmişti.
bunların arasında kamu sektöründe büyük istihdam tenzilatları, emekli ve çalışan maaşlarında önemli kesintiler ile vergilerde artış gibi ekonomik tasarruf tedbirleri yer alıyor.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar