Mars'ın 'siyah güzelliği'
Sahra Çölü'ne düşen ve önceki örneklerinden çok daha farklı özelliklere sahip, 2 milyar yıllık meteor Mars'ın tarihine ışık tutacak.
Haberin Öne Çıkanları
320 gram
2.1 milyar yaşında
'Mükemmel bir örnek'
amerikan havacılık ve uzay dairesi (nasa), 2011'de mars gezegeninden afrika'daki sahra çölü'ne düşen meteorun inceleme çalışmalarını tamamladı.
nasa, bilimsel adı nwa 7034 olan, 320 gram ağırlığında ve 2,1 milyar yaşındaki meteora ‘siyah güzellik’ lakabını taktı.
meteorun nasa'nın mars'taki gezgin robotlarının ve uydularının keşifleri için mükemmel bir örnek olduğunu vurgulayan uzmanlar, ‘siyah güzelliğin’ içindeki bileşimlerin bugüne kadar üzerinde çalıştıkları diğer meteorlardan farklı olduğunu söyledi.
uzmanlar, nwa 7034'ün bugüne kadar bulunan diğer mars kökenli meteorlardan 10 kat daha fazla su içerdiğini, ayrıca içindeki oksijen izotopu oranının kızıl gezegendeki atmosferle etkileşimi nedeniyle çok daha farklı olduğunu tespit etti.
nasa uzmanı mitch schulte, mars gezegeninde yaşanan son jeolojik dönemin başlangıcı olan amazon çağına ait meteorun, bulunan diğer meteorlardan çok daha eski olduğunu ve kızıl gezegenin tarihine ilişkin çok önemli ipuçları verdiğini belirtti.
volkanik gizeme ışık tutabilir
nwa 7034'ün soğumuş lavların biçimlendirdiği yapışık bazalt çözeltilerden oluştuğuna değinen uzmanlar, bunun ana nedenlerinden birinin kızıl gezegendeki volkanik patlamalar olduğunu vurguladı.
uzmanlar, bu meteordan elde ettikleri verilerin gelecekte mars'la ilgili araştırmalarda çok işe yarayacağını, kızıl gezegeninin jeolojik yapısındaki sürecin ve 2 milyar yıl önceki volkanik yüzeyinin gizeminin bu sayede çözülebileceğini düşündüklerini belirtti.
nasa'nın mars çalışmaları
opportunity adlı uzay robotu, mars’ın yüzeyinde 2004’ten bu yana araştırmalarını sürdürüyor. ondan biraz daha gelişmiş bir robot olan curiosity ise mars üzerindeki gale krateri’ne 6 ağustos’ta iniş yapmıştı.
mars’ın yörüngesinde dönen diğer iki uzay aracı da gezegeni yukarıdan takip ederek, opportunity ve curiosity’den gelen sinyallerin dünya’ya iletilmesine yardımcı oluyor.
kaynak: ajanslar
Yorumlar